Ot en Sien jaar 2014

Standbeeld van Ot en Sien op de Brink in RodenOt en Sien 110

2014 is een jubileumjaar voor de boekfiguren Ot en Sien. Het is 110 jaar geleden dat de in Roden geboren onderwijzer Hindericus Scheepstra, samen met pedagoog Jan Ligthart, de boekenserie 'Nog bij moeder' schreef. De boeken werden geïllustreerd door Cornelis Jetses.

Dat deze drie personen belangrijk zijn geweest en gewaardeerd zijn in Roden is te zien aan het feit dat naar elk van hen straten en (voormalige) scholen zijn genoemd. In de voormalige Scheepstraschool is tegenwoordig het Scheepstrakabinet gevestigd.

Kleuteravonturen
De boeken draaiden om de belevenissen van de kleuters Ot en Sien. Hun avonturen speelden zich af rond het historische centrum van Roden, oa. bij het Windgat, dat vandaag de dag nog steeds bestaat.

Jubileumactiviteiten
In het kader van het Ot en Sien jubileumjaar worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Welkom in Roden
Uiteraard bent u altijd van harte welkom in Roden. Bekijk en beleef oud kinderspeelgoed uit de tijd van Ot en Sien in museum Kinderwereld of neem plaats in het oude klaslokaal van meester Scheepstra in het Scheepstrakabinet.

Het Scheepstrakabinet heeft ook een leuke Ot en Sien wandeling uitgezet. U kunt deze hier gratis downloaden: Ot en Sien wandelroute.Standbeeld van Scheepstra in RodenMeer links met betrekking tot Ot en Sien:

Hindericus Scheepstra op regiocanons.nl

Hindericus Scheepstra op Wikipedia

Ot en Sien op Wikipedia

Cornelis Jetses op Wikipedia

Jan Lighart op Wikipedia

Leesplankje Aap-noot-mies op Wikipedia

 

Tags: Ot en Sien Ot en Sien jaar 2014 Scheepstrakabinet Hindericus Scheepstra