Articles Tagged ‘Drenthe - Wandelen Rond Roden’

Op deze pagina vind u een overzicht van al onze wandelroutes in de provincie Drenthe.

Door de geschiedenis rond Noordlaren (7,5km)

Noordlaren en Midlaren

Deze route voert u over de mooie es van Noordlaren, over kronkelende zandpaden, door het heidegebied Vijftig Bunder en door het Noordlaarderbos. De omgeving is rijk aan geschiedenis, zowel oud als nieuw. Het grootste deel van het gebied is in beheer van Natuurmonumenten en wordt deels begraasd door Schotse Hooglanders.

Drentse Aa rond Zeegse/ Schipborg (6,5km)

Oever van de Drentse Aa

Deze wandeling bij de Drentse Aa van 6,5 kilometer brengt u in een bijzonder fraai deel van één van Nederlands nieuwste Nationale Parken: het stroomdalgebied van het riviertje de Drentse Aa. Grote delen van dit riviertje zijn bewaard gebleven in de oorspronkelijke staat. U kunt de grote lussen zien waarmee de Aa door het natte stroomdalgebied slingert.

Een eindje om bij Roderwolde en Kleibosch

Wandelpad door de Onlanden bij Roderwolde en De Kleibosch

Deze keer iets anders. Een verslag van een wandeling via eindjeomindrenthe.nl vanuit Roderwolde, door de Onlanden en de Kleibosch. Een geweldig mooie natuurbeleving. Een echte aanrader.

Vanaf de parkeerplaats bij de mooiste molen van de wereld.. nou ja.. de mooiste molen die ik ken (ik ben wat bevooroordeeld), olie- en korenmolen Woldzigt in Roderwolde,

...

Fietsroute Onlanden (28km)

Fietspaden Onlanden

Deze route voert u door een nieuw natuurgebied, de Onlanden. Een bijzonder gebied, want naast nieuwe natuur vervullen de Onlanden ook een rol als waterbergingsgebied. U kunt dan ook weidse vlakten, water, riet en een diversiteit aan verschillende vogels verwachten.

Zilverreigers, zwanen, meerkoeten, rietzangers en roerdompen, ze zijn hier allemaal te vinden. En sneller dan verwacht zijn er al ottersporen gevonden. Waar deze vandaan komt is onbekend. Dat kan zowel van de Groninger

...

Foxwolde/ Roderwolde (13,5 of 11km)

Olie- en korenmolen Woldzigt, Roderwolde

Deze route voert zowel door een stukje oud bos als door het weidse open landschap rondom het Leekstermeer. De route is te verlengen door ook door het waterbergingsgebied van de Onlanden te lopen.

Kloostermoppen

U start de wandeling bij het kleine, wilde Kleibos. Het Kleibos heet niet voor niets Kleibos. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar potklei aan de oppervlakte komt en gemakkelijk te

...

Gemarkeerde routes

Soms is het lekker om zonder papieren of GPS-apparaat te lopen en gewoon de paaltjesroutes te volgen.

Daarom zijn op deze pagina de gemarkeerde wandelroutes verzameld die door het gebied lopen dat deze website bestrijkt: de kop van Drenthe en omliggende regio. De routes bevinden zich in delen van de drie noordelijke provincies en zijn van verschillende aanbieders, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Drentse Landschap, Het Groninger Landschap en It Fryske Gea.

Op

...

Grote ronde Onlanden (28km)

Onlanden

Deze wandelroute voert u door een nieuw natuurgebied, de Onlanden. Een bijzonder gebied, want naast nieuwe natuur vervullen de Onlanden ook een rol als waterbergingsgebied. U kunt dan ook weidse vlakten, water, riet en een diversiteit aan verschillende vogels verwachten.

Zilverreigers, zwanen, meerkoeten, rietzangers en roerdompen, ze zijn hier allemaal te vinden. En sneller dan verwacht zijn er al ottersporen gevonden. Waar deze vandaan komt is onbekend. Dat kan zowel van de

...

Historische rondwandeling Norg-Zuidvelde-Westervelde (7,5km)

Margarethakerk Norg

Deze afwisselende wandeling voert u terug in de tijd, langs oude boerderijen, archeologische monumenten, een oerbos en over de oude esgronden van Norg. U loopt voornamelijk over zandpaden en in de natuur.

Norg
De naam Norche komt al voor in oude documenten uit het begin van de Middeleeuwen.

Landelijk lopen in Langelo (9km)

Markegrens Langelo

Deze wandelroute voert u door bos met stuifduinen, door het open boerenland, door het brink- en esdorp Langelo en door een stuk gevarieerd bos met talloze kronkelende paden.

Korte historie
Het dorp Langelo is zowel een brink- als een esdorp. Veel dorpen in Drenthe kennen deze combinatie. Een brink was meestal een open stuk grasland (al dan niet met bomen) waar van oorsprong het vee gezamelijk werd kon grazen. De huizen in een dorp stonden meestal rondom de

...

Landgoederen en natuur Eelde (13km)

Friescheveen

Deze afwisselende wandeling biedt u veel. U loopt door drassige veengebied, het open polderlandschap, langs de restanten van een oude havezate en door de bossen van verschillende landgoederen. De huizen zijn niet te bezichtigen, maar u kunt wel van de mooie tuinen, vaak in Engelse landschapsstijl, genieten.

Landgoed Vennebroek
Het Landgoed Vennebroek omvat graslanden, eiken- en beukenlaan en een kleine tuin met vijver in Engelse landschapsstijl. Het huidige

...

Langs Stenen Bergen, Zuursche Duinen en Roder essen - Wandelroute Roderesch-Steenbergen-Alteveer-Lieveren (16 of 10km)

Hunebed D1 Steenbergen

Deze wandeling biedt u een blik in de geschiedenis van Drenthe en u wandelt door landelijk gebied van de dorpjes ten zuiden van Roden, over oude essen, langs stuifduinen, door een stroomdal en door een stukje Mensingebos. Onderweg ziet u o.a. hunebed D1, een nephunebed, de "dikke boom", de Zuursche Duinen en het stroomdal van het Lieversche Diep.

Er zijn 4 mogelijke startpunten. U kunt starten in Roderesch, Steenbergen, Lieveren of aan de kant van Amerika.

Lijnwandeling Roden-Groningen (16km)

CS Groningen en Peerd van Ome Loeks

Deze lijnwandeling van circa 16 kilometer brengt de wandelaar van Roden naar Groningen of andersom. Onderweg passeert u de Kleibosch, het dorp Roderwolde en natuurgebied de Onlanden. Na de Onlanden volgt u vanuit Peizermade de oude verbinding naar Groningen. Dit fietspad voert u langs diverse volkstuincomplexen, door het Stadspark van Groningen totdat u bij het Groninger Station eindigt.

Mensingebos Roden (12km)

Mensingebos

Deze afwisselende wandeling begint op de Brink in Roden. U kunt kiezen of u circa 10 of 12 km wilt lopen. Besluit u de lange variant te lopen, dan loopt u de recent gewijzigde route langs de rand van het herstelde beekdal van het Lieversche Diep. Het voormalige rechtgetrokken diep is opnieuw aangelegd en kronkelt nu weer door het landschap. De vegetatie moet zich nog herstellen maar op termijn gaat dit gebied lijken op het beekdal van de Drentse Aa, dat nog in originele staat

...

Natuurgebied Friescheveen (4km)

Friescheveen en het witte huis

Deze korte wandeling voert u langs het landgoed Vennebroek, één van de fraaie landhuizen die deze regio rijk is. Vervolgens loopt u door het Friescheveen, een landschap dat feitelijk geheel gevormd is door mensenwerk.

Landgoed Vennebroek
Het Landgoed Vennebroek omvat graslanden, eiken- en beukenlaan en een kleine tuin met vijver in Engelse landschapsstijl. Het huidige huis wordt nog steeds bewoond (in privé bezit).

Natuurlijk ommetje Westervelde (4km)

Westervelde

Deze korte rondwandeling begint bij het kleine hunebed van Westervelde. Het is hunebed D2 en werd in 1918 onderzocht door de bekende archeoloog Van Giffen. Destijds lag het in open akkerland. Nu ligt het op een klein grasveld, omringt door bomen. Het ligt vlak bij het Norgerholt, een klein stukje bos dat als één van de oudste bossen van Nederland wordt beschouwd.

Nienoord/ Terheijl (16km)

Toegangspoort Nienoord, Leek

Deze route leidt u via het dorp Leek naar het bosgebied van Nietap en Terheijl. Via de weidsheid van de Onlanden en het Leekstermeer loopt u via het landgoed Nienoord weer terug naar Leek.

Een nieuwe tap werd Nietap
Via het centrum van Leek (provincie Groningen) loopt u naar het aan Leek vastgegroeide dorp Nietap (provincie Drenthe). Hier ontstond ooit een nieuw café, een nieuwe tap, waar de dorst gelest kon worden na

...

Noordenveld/ Westerkwartier (ca. 32km)

Leek en Midwolde

Een afwisselende wandeling die langs verschillende landschappen in Drenthe en Groningen voert. U komt tevens langs een aantal interessante cultuur-historische punten.

Monnikenwerk
U start de wandeling bij het kleine, maar o zo fijne Kleibos. Wat heeft dit bos met monnikenwerk te maken, vraagt u zich vast af. Het antwoord is: alles. Het Kleibos heet niet voor niets Kleibos. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar potklei letterlijk voor het

...

Norg-Veenhuizen - door het stroomdal van de Slokkert naar Hollands Siberië (20km)

brugje over De Slokkert

Deze circa 20 km lange rondwandeling voert u over de es van Norg en Westervelde naar gevangenisdorp Veenhuizen. Onderweg loopt u door het stroomdal van de Slokkert, een prachtig stiltegebied. Geniet van de rust en weidsheid en de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Het gevangenisdorp Veenhuizen zou iedere Nederlander minstens een keer gezien moeten hebben.

Ommetje Sterrenbos (2,5km)

Slingerpad in het Sterrenbos

Deze korte wandeling van ongeveer 2,5 km voert door het Sterrenbos, wat behoort tot het voormalige grondgebied van de havezate Mensinge.

Bos voor de jacht
In de 18e eeuw werden er veel van dit soort bossen aangelegd, voor het plezier van de vaak adelijke eigenaren van de grond. Een Sterrenbos komt voort uit de Barokke landschapsarchitectuur en werd aangelegd voor de jacht. Alle paden komen namelijk samen middenin het bos, waar jagers het opgejaagde wild konden

...

Rondwandeling Roden-Lieveren, langs waterloop en landerijen (10km)

Lieversche Diep bij de stuw

Deze afwisselende circa 10 km lange rondwandeling voert u onder andere langs havezate Mensinge, door het stroomdal van het Peizerdiep en Lieverse Diep (langs twee stuwen) en door de velden rondom het kleine dorpje Lieveren. Op de terugweg naar Roden loopt u langs de zoom van het Mensingebos.

Rust en ruimte in de Onlanden bij Roderwolde (11km)

Wandelpaden over grasdijken

Vanuit het dorp Roderwolde loopt u richting het weidse landschap van natuurgebied de Onlanden. U komt o.a. langs het Leekstermeer en een aardkundig monument. De route loopt over landelijke weggetjes en de onverharde graspaden door de Onlanden. Er is een afkortingsmogelijkheid (in de route beschreven).

De Onlanden
Na de wateroverlast in de jaren '90 van de vorige eeuw werd er een plan ontwikkeld om waterbergingsgebieden te ontwikkelen. De Onlanden is zo'n

...

Stadswandeling Assen (5,5km)

Deze korte stadswandeling voert u langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Assen.

Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe en geniet landelijke bekendheid doordat de TT, een bekende motorrace, hier jaarlijks wordt gereden. De race en het bijbehorende festival trekken grote groepen (internationale) motorliefhebbers.

Stiltewandeling Westervelde (5,3km)

stiltewandeling

In onze onrustige wereld staan we voortdurend bloot aan geluiden. Sommigen op de achtergrond, sommigen sterk op de voorgrond. Verkeer, elektrische apparaten, muziek en andere geluiden zijn bijna steeds aanwezig. Echte stilte is zeldzaam geworden en daarom misschien des te waardevoller geworden.

Mindfulness
Veel mensen zijn op zoek naar rust en stilte. Omdat wandelen al decennia als ontspannend wordt beschouwd, is de verbinding naar stiltewandelingen als een

...

Tweedaagse landgoederen wandelroute Roden-Leek-Roden (2x20km)

Toegangspoort landgoed Nienoord, Leek

Deze wandelroute in twee delen is gemaakt op verzoek van de gemeenten Leek en Noordenveld. Beide buurgemeenten werken samen om toerisme en recreatie in de regio te versterken. Het project omvat meerdere wandelroutes, waarvan deze landgoederenroute er één is. De route verbindt twee nog bestaande landgoederen en het verdwenen landgoed Terheijl met elkaar.

Uurtje Mensingebos (5km)

Wandelpad in Mensingebos

De wandelroute Uurtje Mensingebos brengt u langs een paar van de mooiste plekken die dit bos, voorheen onderdeel van het landgoed Mensinge, heeft.

Het informatiebord van Staatsbosbeheer noemt dit gebied niet voor niets Drenthe in het klein.

Wandelduo: Dorpsommetje 't Paiser Hopje plus de Onlanden (12,5 km)

Bommelierroue

Deze wandeling voert de wandelaar door het hopdorp Peize, langs enkele historische plaatsen en door de natuurgebieden de Onlanden en de Stenhorsten. Het is ook mogelijk alleen een dorpsommetje te maken van ongeveer 6 kilometer (de afkorting staat beschreven in de route-beschrijving).

Wandelroute Groot Norg (26km)

Zanpaden rond Norg

Een flinke rondwandeling door veel van het moois dat de omgeving van Norg te bieden heeft. In 26 kilometer leidt de route u langs de mooie en interessante plekken en door mooie natuur. De route gaat rond Norg en komt door veel van de dorpjes die deel waren van de vroegere gemeente Norg. Genieten met een grote G met

...