Korte wandelroutes (1-5km)

Korte wandelingen van maximaal 5,5 kilometer. Ideaal voor een ommetje tussendoor. Kort, maar prachtig.

Een kort rondje bij Leek en Midwolde (5km)

Nienoord, Leek

Deze route loopt over het landgoed van de borg Nienoord. Rondom de borg bevinden zich bossen en een weids polderlandschap. Op het landgoed bevinden zich tevens het Nationaal Rijtuigenmuseum, een schelpengrot, een zwemparadijs, een midgetgolfbaan en de speeltuin familiepark Nienoord.

Een kort rondje bij Leek en Midwolde (5km) - 4.4 out of 5 based on 9 votes

Ommetje Sterrenbos (2,5km)

Slingerpad in het Sterrenbos

Deze korte wandeling van ongeveer 2,5 km voert door het Sterrenbos, wat behoort tot het voormalige grondgebied van de havezate Mensinge.

Bos voor de jacht
In de 18e eeuw werden er veel van dit soort bossen aangelegd, voor het plezier van de vaak adelijke eigenaren van de grond. Een Sterrenbos komt voort uit de Barokke landschapsarchitectuur en werd aangelegd voor de jacht. Alle paden komen namelijk samen middenin het bos, waar jagers het opgejaagde wild konden zien oversteken.

Ommetje Sterrenbos (2,5km) - 4.5 out of 5 based on 2 votes

Uurtje Mensingebos (5km)

Wandelpad in Mensingebos

De wandelroute Uurtje Mensingebos brengt u langs een paar van de mooiste plekken die dit bos, voorheen onderdeel van het landgoed Mensinge, heeft.

Het informatiebord van Staatsbosbeheer noemt dit gebied niet voor niets Drenthe in het klein.

Uurtje Mensingebos (5km) - 4.1 out of 5 based on 10 votes

Natuurgebied Friescheveen (4km)

Friescheveen en het witte huis

Deze korte wandeling voert u langs het landgoed Vennebroek, één van de fraaie landhuizen die deze regio rijk is. Vervolgens loopt u door het Friescheveen, een landschap dat feitelijk geheel gevormd is door mensenwerk.

Landgoed Vennebroek
Het Landgoed Vennebroek omvat graslanden, eiken- en beukenlaan en een kleine tuin met vijver in Engelse landschapsstijl. Het huidige huis wordt nog steeds bewoond (in privé bezit).

Natuurgebied Friescheveen (4km) - 4.8 out of 5 based on 9 votes

Stadswandeling Assen (5,5km)

Deze korte stadswandeling voert u langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Assen.

Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe en geniet landelijke bekendheid doordat de TT, een bekende motorrace, hier jaarlijks wordt gereden. De race en het bijbehorende festival trekken grote groepen (internationale) motorliefhebbers.

Stadswandeling Assen (5,5km) - 4.7 out of 5 based on 22 votes

Natuurlijk ommetje Westervelde (4km)

Westervelde

Deze korte rondwandeling begint bij het kleine hunebed van Westervelde. Het is hunebed D2 en werd in 1918 onderzocht door de bekende archeoloog Van Giffen. Destijds lag het in open akkerland. Nu ligt het op een klein grasveld, omringt door bomen. Het ligt vlak bij het Norgerholt, een klein stukje bos dat als één van de oudste bossen van Nederland wordt beschouwd.

Natuurlijk ommetje Westervelde (4km) - 4.6 out of 5 based on 7 votes

Stiltewandeling Westervelde (5,3km)

stiltewandeling

In onze onrustige wereld staan we voortdurend bloot aan geluiden. Sommigen op de achtergrond, sommigen sterk op de voorgrond. Verkeer, elektrische apparaten, muziek en andere geluiden zijn bijna steeds aanwezig. Echte stilte is zeldzaam geworden en daarom misschien des te waardevoller geworden.

Mindfulness
Veel mensen zijn op zoek naar rust en stilte. Omdat wandelen al decennia als ontspannend wordt beschouwd, is de verbinding naar stiltewandelingen als een vorm van mindfulness al snel gemaakt.

Stiltewandeling Westervelde (5,3km) - 4.0 out of 5 based on 8 votes