Lange wandelroutes (11-20km)

Lange wandelingen, van 11 tot 20 kilometer. Wandelroutes voor een flinke rondwandeling.

Foxwolde/ Roderwolde (13,5 of 11km)

Olie- en korenmolen Woldzigt, Roderwolde

Deze route voert zowel door een stukje oud bos als door het weidse open landschap rondom het Leekstermeer. De route is te verlengen door ook door het waterbergingsgebied van de Onlanden te lopen.

Kloostermoppen

U start de wandeling bij het kleine, wilde Kleibos. Het Kleibos heet niet voor niets Kleibos. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar potklei aan de oppervlakte komt en gemakkelijk te winnen is. En aan kleiwinning deden de monniken van het klooster van Aduard. Zij maakten van de klei uit het kleibos kloostermoppen en deze stenen werden naar het klooster in Aduard verscheept.

Foxwolde/ Roderwolde (13,5 of 11km) - 4.2 out of 5 based on 9 votes

Mensingebos Roden (12km)

Mensingebos

Deze afwisselende wandeling begint op de Brink in Roden. U kunt kiezen of u circa 10 of 12 km wilt lopen. Besluit u de lange variant te lopen, dan loopt u de recent gewijzigde route langs de rand van het herstelde beekdal van het Lieversche Diep. Het voormalige rechtgetrokken diep is opnieuw aangelegd en kronkelt nu weer door het landschap. De vegetatie moet zich nog herstellen maar op termijn gaat dit gebied lijken op het beekdal van de Drentse Aa, dat nog in originele staat is.

Als u vanaf uw startplaats op de Brink rondkijkt, ziet u onmiddellijk een aantal oude monumenten.

Mensingebos Roden (12km) - 3.5 out of 5 based on 28 votes

Rust en ruimte in de Onlanden bij Roderwolde (11km)

Wandelpaden over grasdijken

Vanuit het dorp Roderwolde loopt u richting het weidse landschap van natuurgebied de Onlanden. U komt o.a. langs het Leekstermeer en een aardkundig monument. De route loopt over landelijke weggetjes en de onverharde graspaden door de Onlanden. Er is een afkortingsmogelijkheid (in de route beschreven).

De Onlanden
Na de wateroverlast in de jaren '90 van de vorige eeuw werd er een plan ontwikkeld om waterbergingsgebieden te ontwikkelen. De Onlanden is zo'n waterbergingsgebied. Naast deze functie is het inmiddels een aantrekkelijk natuurgebied geworden waar het fijn wandelen en fietsen is.

Rust en ruimte in de Onlanden bij Roderwolde (11km) - 3.4 out of 5 based on 5 votes

Landgoederen en natuur Eelde (13km)

Friescheveen

Deze afwisselende wandeling biedt u veel. U loopt door drassige veengebied, het open polderlandschap, langs de restanten van een oude havezate en door de bossen van verschillende landgoederen. De huizen zijn niet te bezichtigen, maar u kunt wel van de mooie tuinen, vaak in Engelse landschapsstijl, genieten.

Landgoed Vennebroek
Het Landgoed Vennebroek omvat graslanden, eiken- en beukenlaan en een kleine tuin met vijver in Engelse landschapsstijl. Het huidige huis is bewoond en is nog niet zo oud (1848). Op dezelfde plek heeft echter ooit een veel oudere havezate gestaan (1689), een huis van de Drentse adel.

Landgoederen en natuur Eelde (13km) - 4.6 out of 5 based on 11 votes

Nienoord/ Terheijl (16km)

Toegangspoort Nienoord, Leek

Deze route leidt u via het dorp Leek naar het bosgebied van Nietap en Terheijl. Via de weidsheid van de Onlanden en het Leekstermeer loopt u via het landgoed Nienoord weer terug naar Leek.

Een nieuwe tap werd Nietap
Via het centrum van Leek (provincie Groningen) loopt u naar het aan Leek vastgegroeide dorp Nietap (provincie Drenthe). Hier ontstond ooit een nieuw café, een nieuwe tap, waar de dorst gelest kon worden na een dag zwoegen in het veen of op het land. Nieuwe tap werd in de volksmond al snel verbasterd tot Nietap.

Nienoord/ Terheijl (16km) - 4.4 out of 5 based on 5 votes

Wandelduo: Dorpsommetje 't Paiser Hopje plus de Onlanden (12,5 km)

Bommelierroue

Deze wandeling voert de wandelaar door het hopdorp Peize, langs enkele historische plaatsen en door de natuurgebieden de Onlanden en de Stenhorsten. Het is ook mogelijk alleen een dorpsommetje te maken van ongeveer 6 kilometer (de afkorting staat beschreven in de route-beschrijving).

Wandelduo: Dorpsommetje 't Paiser Hopje plus de Onlanden (12,5 km) - 4.8 out of 5 based on 8 votes

Langs Stenen Bergen, Zuursche Duinen en Roder essen - Wandelroute Roderesch-Steenbergen-Alteveer-Lieveren (16 of 10km)

Hunebed D1 Steenbergen

Deze wandeling biedt u een blik in de geschiedenis van Drenthe en u wandelt door landelijk gebied van de dorpjes ten zuiden van Roden, over oude essen, langs stuifduinen, door een stroomdal en door een stukje Mensingebos. Onderweg ziet u o.a. hunebed D1, een nephunebed, de "dikke boom", de Zuursche Duinen en het stroomdal van het Lieversche Diep.

Er zijn 4 mogelijke startpunten. U kunt starten in Roderesch, Steenbergen, Lieveren of aan de kant van Amerika.

Langs Stenen Bergen, Zuursche Duinen en Roder essen - Wandelroute Roderesch-Steenbergen-Alteveer-Lieveren (16 of 10km) - 3.4 out of 5 based on 5 votes

Norg-Veenhuizen - door het stroomdal van de Slokkert naar Hollands Siberië (20km)

brugje over De Slokkert

Deze circa 20 km lange rondwandeling voert u over de es van Norg en Westervelde naar gevangenisdorp Veenhuizen. Onderweg loopt u door het stroomdal van de Slokkert, een prachtig stiltegebied. Geniet van de rust en weidsheid en de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Het gevangenisdorp Veenhuizen zou iedere Nederlander minstens een keer gezien moeten hebben.

Norg-Veenhuizen - door het stroomdal van de Slokkert naar Hollands Siberië (20km) - 3.9 out of 5 based on 10 votes