Mensingebos Roden (12km)

Deze afwisselende wandeling begint op de Brink in Roden. U kunt kiezen of u circa 10 of 12 km wilt lopen. Besluit u de lange variant te lopen, dan loopt u de recent gewijzigde route langs de rand van het herstelde beekdal van het Lieversche Diep. Het voormalige rechtgetrokken diep is opnieuw aangelegd en kronkelt nu weer door het landschap. De vegetatie moet zich nog herstellen maar op termijn gaat dit gebied lijken op het beekdal van de Drentse Aa, dat nog in originele staat is.

Als u vanaf uw startplaats op de Brink rondkijkt, ziet u onmiddellijk een aantal oude monumenten.

Rond de Brink in Roden

Catharinakerk
Het meest in het oog springt de in de 13e eeuw gebouwde Catharinakerk, welke is genoemd naar de heilige Catharina. Kijkt u naar links, dan ziet u een stokoud pand, daterend uit 1440 (let op het dak), waarin nu horeca is gevestigd.

Kinderwereld en veemarkten
Roden is een dorp dat verder bekend is door het Museum Kinderwereld, een speelgoedmuseum. Verder is er iedere 4e dinsdag van september al eeuwenlang een veemarkt. De laatste decennia is de aanbod van vee sterk terug gelopen en is het accent nu komen te liggen op de warenmarkt. Er wordt een complete happening, inclusief kermis, rond de Rodermarkt georganiseerd.

Havezate Mensinge in RodenHavezate Mensinge

Havezate Mensinge

Groningen heeft zijn borgen, Drenthe zijn havezaten waar de adel vroeger woonde. De havezate Mensinge werd gebouwd in 1381 en de bossen naast de havezate waren eens onderdeel van het landgoed Mensinge. De havezate is nu een klein museum (beperkt geopend) en in de bijbehorende gebouwen zitten nu oa een galerie en een restaurant.

Sterrenbos
Zoals gezegd maken de naastliggende bossen onderdeel uit van het landgoed Mensinge. Het eerste deel van het bos waar u doorheen loopt is het zogenaamde Sterrenbos. Dit houdt in dat alle paden samenkomen in het middelpunt van het bos, vanwaar u dus alle paden kunt overzien. Het is waarschijnlijk dat het bos ergens in de 18e eeuw is aangelegd voor de jacht. Vanuit het midden konden zij immers alle paden overzien.

Stroomdallandschap

Aan de rand van het Sterrenbos komt u bij het stroomdal van het Lieversche Diep (of Lieverse Diep). Vanaf de brug ziet u links een gekanaliseerd deel van het diep. Aan de rechterkant ligt het diep in zijn oorspronkelijke vorm en stroomt het met brede lussen door het natte stroomdallandschap. Dit deel is recent voor het grootste deel heringericht. De grasgronden worden 2x per jaar gemaaid en het gras wordt afgevoerd, om schrale graslanden met een eigen vegetatie te houden.

klein ven mensingebosKlein ven Mensingebos

Mensingebos

Mensingebos
Tegenover het Sterrenbos ligt het Mensingebos. Dit is een afwisselend bosgebied, bestaande uit zowel gemengd bos als stukken productiebos met voornamelijk naaldbomen. Ook liggen er de restanten van een heideveld en omvat het bos een aantal vennen. Een deel van het gebied wordt begraasd door geiten maar deze zijn erg schuw en laten zich zelden zien. Honden moeten in het begrazingsgebied aan de lijn.

De route voert u weer terug door het bos of u volgt eerst nog de lus die u langs de rand van het stroomdal van het Lieversche Diep voert. Na de havezate Mensinge passeert u aan het eind van de wandeling nog het beeld van meester Scheepstra, één van de schrijvers van de boeken van Ot en Sien. Een beeldje van deze boekenfiguren staat even verderop op de brink.

 

Route-informatie:

Wandelroute Mensingebos/ Sterrenbos Roden, ca.12 km

Prijs: gratis

Korte beschrijving: Een afwisselende wandelroute door de bossen, het stroomdallandschap van het Lieverse Diep en de mooie landelijke omgeving van het vroegere landgoed Mensinge.
De wandelroute is in oktober 2014 aangepast aan de gewijzigde situatie na de herinrichting van het landschap in het kader van het beekherstel van het Lieversche Diep.

GPS-coördinaten startpunt:  53.13549, 6.43341

Adres startpunt: De parkeerplaats aan De Brink, naast theater/brasserie De Winsinghhof (Brink 10, 9301JL, Roden)

Afstand: 12 kilometer (of afkorting naar 10 kilometer)

Tijd: ca. 3 uur

Rolstoelen, kinderwagens: grotendeels niet goed begaanbaar, u kunt zelf een alternatieve route kiezen (in het Mensingebos) over (fiets-)paden die goed begaanbaar zijn.

Honden: deels aangelijnd

Autovrij: ca. 98%

Kies een icoon: PDF routebeschrijving, GPS wandelen via onze web-app of download GPX-bestand

APP icoon
3.5357142857143 1 1 1 1 1 Rating 3.54 (28 Votes)

Tags: Roden Mensingebos Sterrenbos Noordenveld Drenthe GPS-wandelen Lieversche Diep Mensinge landgoed

Mensingebos Roden (12km) - 3.5 out of 5 based on 28 votes