Megawandelroutes (>20km)

Lange wandelroutes van meer dan 20 kilometer. Voor de geoefende wandelaar. Ook geschikt om te trainen voor langeafstandswandelingen.

Grote ronde Onlanden (28km)

Onlanden

Deze wandelroute voert u door een nieuw natuurgebied, de Onlanden. Een bijzonder gebied, want naast nieuwe natuur vervullen de Onlanden ook een rol als waterbergingsgebied. U kunt dan ook weidse vlakten, water, riet en een diversiteit aan verschillende vogels verwachten.

Zilverreigers, zwanen, meerkoeten, rietzangers en roerdompen, ze zijn hier allemaal te vinden. En sneller dan verwacht zijn er al ottersporen gevonden. Waar deze vandaan komt is onbekend. Dat kan zowel van de Groninger kant (het Zuidlaardermeer) zijn, als vanuit Friesland (natuurgebied de Oude Venen). De kans dat u een otter ziet is helaas klein, aangezien het echte nachtdieren zijn.

Grote ronde Onlanden (28km) - 4.0 out of 5 based on 2 votes

Wandelroute Groot Norg (26km)

Zanpaden rond Norg

Een flinke rondwandeling door veel van het moois dat de omgeving van Norg te bieden heeft. In 26 kilometer leidt de route u langs de mooie en interessante plekken en door mooie natuur. De route gaat rond Norg en komt door veel van de dorpjes die deel waren van de vroegere gemeente Norg. Genieten met een grote G met deze wandelroute Groot Norg.

Norg
Norg is al een oud dorp. Al in de vroege Middeleeuwen duikt de naam Norche/Nurch op in oude documenten. Zoals veel dorpen in Drenthe is Norg een esdorp/brinkdorp.

Wandelroute Groot Norg (26km) - 3.4 out of 5 based on 7 votes

Noordenveld/ Westerkwartier (ca. 32km)

Leek en Midwolde

Een afwisselende wandeling die langs verschillende landschappen in Drenthe en Groningen voert. U komt tevens langs een aantal interessante cultuur-historische punten.

Monnikenwerk
U start de wandeling bij het kleine, maar o zo fijne Kleibos. Wat heeft dit bos met monnikenwerk te maken, vraagt u zich vast af. Het antwoord is: alles. Het Kleibos heet niet voor niets Kleibos. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar potklei letterlijk voor het opscheppen ligt.

Noordenveld/ Westerkwartier (ca. 32km) - 4.0 out of 5 based on 3 votes

Wandelroute Westerkwartier deel 1 (39km)

't Pad bij Nuis en Niebert

Deze lange route voert u door een afwisselend landschap, langs diverse borgen en onderweg zult u in het landschap en de namen van wegen een stuk cultuurhistorie herkennen.

Het Westerkwartier is voor Groningse begrippen landschappelijke een vreemde eend in de bijt. De provincie staat voornamelijk bekend om zijn open landschap met rechte lijnen, een overblijfsel uit de tijd van de grootscheepse ruilverkaveling. In plaats van het en der een akker of weide, kregen de boeren hun grond naast elkaar door onderling de kavels te ruilen.

Wandelroute Westerkwartier deel 1 (39km) - 4.0 out of 5 based on 3 votes

Tweedaagse landgoederen wandelroute Roden-Leek-Roden (2x20km)

Toegangspoort landgoed Nienoord, Leek

Deze wandelroute in twee delen is gemaakt op verzoek van de gemeenten Leek en Noordenveld. Beide buurgemeenten werken samen om toerisme en recreatie in de regio te versterken. Het project omvat meerdere wandelroutes, waarvan deze landgoederenroute er één is. De route verbindt twee nog bestaande landgoederen en het verdwenen landgoed Terheijl met elkaar.

Tweedaagse landgoederen wandelroute Roden-Leek-Roden (2x20km) - 4.6 out of 5 based on 5 votes