Rondwandeling Roden-Lieveren, langs waterloop en landerijen (10km)

Deze afwisselende circa 10 km lange rondwandeling voert u onder andere langs havezate Mensinge, door het stroomdal van het Peizerdiep en Lieverse Diep (langs twee stuwen) en door de velden rondom het kleine dorpje Lieveren. Op de terugweg naar Roden loopt u langs de zoom van het Mensingebos.

Maaipad langs Lieversche DiepMaaipad langs Lieversche Diep

Langs landgoed en de Loop
De wandeling begint op de Brink in Roden. Onderweg passeert u de havezate Mensinge, nu museum. Deze werd in 1381 gebouwd en is nog authentiek ingericht met de oorspronkelijke meubels en inventaris. Over het vroegere domein van het landgoed loopt u via het pad langs De Loop (een afwateringskanaal dat vanuit Roden naar het Peizerdiep stroomt) naar het stroomdal van het Lieverse Diep (richting Peize wordt deze waterloop Peizerdiep genoemd). In voorjaar en zomer zijn de bermen langs het water uitbundig begroeid met wilde bloemen en planten.

Via de stuw in het Lieverse Diep steekt u het water over. Vanaf de brug ziet u aan stroomafwaarts het gekanaliseerde deel van het Diep. Stroomopwaarts is de loop grillig en wild. Hier stroomt het water nog door de oorspronkelijke loop. Bij de stuw staat informatie over de vistrap die hier werd aangelegd.

Lieveren
Het slaperige dorpje Lieveren ligt rustig temidden van uitgestrekte landerijen. Het is een dorp dat al in de middeleeuwen bestond. De naam is waarschijnlijk afgeleid van de familienaam Livere. Mocht u willen pauzeren, dan vind u midden in Lieveren het Café 't Hart van Lieveren.

Stuw
Via rustige landweggetjes komt u opnieuw bij het Lieverse Diep. In dit deel is onlangs de oude loop van het diepje hersteld. Een tweede stuw die hier lag is weggehaald en het diepje kronkelt als vanouds door het landschap. Het water uit dit diep komt uiteindelijk uit in het Lauwersmeer.

Stuw en vistrappen Lieversche DiepStuw en vistrappen Lieversche Diep

Mensingebos
De weg terug naar Roden volgt de randen van het Mensingebos. Dit hele bos was onderdeel van het landgoed van de havezate Mensinge. Eerst loopt u langs het deel bos wat voornamelijk uit loofbomen bestaat. Later komt u voornamelijk langs naaldbomen. Dit deel van het bos werd aangeplant als productiebos.

Oude Vaart
In het Mensingebos loopt u langs de restanten van de Oude Vaart. Het was de bedoeling dat deze waterweg de verbinding zou gaan vormen tussen Assen en Groningen (via de Drentse Hoofdvaart, de Norgervaart en het Leekstermeer; de Oude Vaart zou de ontbrekende schakel worden tussen de Norgervaart en het Leekstermeer, dat al een verbinding met Groningen had). In 1845 begonnen de broers Balkema uit het Groningse Delfzijl vol enthousiasme aan deze enorme klus. Ze hebben zich er enorm op verkeken en 3 jaar later moesten ze het project staken omdat hun geld op was.

De route eindigt weer in de gezellige dorpskern van Roden, waar een keur van horecagelegenheden op u wacht.

 

Download de routebeschrijving en kaart via het icoon hieronder.

 

Route-informatie:

Wandelroute: Rondwandeling Roden-Lieveren, langs waterloop en landerijen (10km)

Prijs: gratis

Korte beschrijving: Een mooie, afwisselende route langs water, stroomdallandschap, landerijen en bos; van Roden naar Lieveren en terug.

GPS-coördinaten startpunt: 53.13558, 6.43419

Adres startpunt: Brink, 9301JK, Roden

Afstand: 10 kilometer

Tijd: ca. 2,5 uur

Rolstoelen, kinderwagens: slecht begaanbaar

Honden: grotendeels los toegestaan

Autovrij: ca. 90%

Kies een icoon: PDF routebeschrijving, GPS wandelen via onze web-app of download GPX-bestand

Wandelroute Rondwandeling Roden-Lieveren, langs waterloop en landerijen (10km) APP icoon

 

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (15 Votes)

Tags: Roden Noordenveld Drenthe Lieveren Peizerdiep stuw GPS-wandelen Lieversche Diep

Rondwandeling Roden-Lieveren, langs waterloop en landerijen (10km) - 4.6 out of 5 based on 15 votes