Vrijbuiter Roden wandelroute (6,6km)

Vrijbuiteren rond Roden

Deze wandelroute is goed te combineren met een bezoek aan outdoorwinkel De Vrijbuiter in Roden. Vrijbuiter

Roden is een dorp met een rijke geschiedenis en gelegen in een natuurrijke omgeving. Deze wandeling combineert de geschiedenis en toont de wandelaar een deel van het mooie natuurschoon.

U parkeert op de parkeerplaats van de Vrijbuiter aan de Kanaalstraat. De naam van deze straat stamt uit de tijd dat hier daadwerkelijk een kanaal liep, o.a. om spullen aan en af te voeren voor de fabrieken die hier stonden.  De parkeerplaats bevind zich op de plek van de oude haven (de Gedempte Haven).

Recht tegenover de parkeerplaats staat nog een deel van zo'n fabriek, de Coöperatieve Zuivelfabriek Roden-Zevenhuizen uit 1893 . Er is nu een bedrijfsverzamelgebouw in gevestigd.

Peizerdiep en boerderij WeehorstVia rustige wijken van Roden loopt u naar een fietspad richting het Peizerdiep. Aan de overkant van de brug staat de historische boerderij de Weehorst. De Weehorst is een voormalige boerderij die in 1873 op de huidige locatie is gebouwd en in 1999‐2001 is gerestaureerd. De Weehorst behoorde in de veertiende eeuw samen met “de Spijker” tot de twee boerderijen behorende tot landgoed Mensinge.

Via het smalle maaipad langs het Peizerdiep komt u bij de stuw. De stenen aan de linkerkant van de stuw vormen een vistrap, waarlangs vissen de stuw kunnen oversteken om terug te kunnen naar hun paaigebieden.

Via het Sterrenbos, dat ooit werd aangelegd door de eigenaren van de havezate Mensinge, loopt u verder. Het bos ontleent zijn naam aan de stervormige paden die allemaal richting het hoofdpad lopen. In het midden van "de ster" kun je alle paden overzien en was het voor jagers gemakkelijk om wild te schieten.

De route komt vervolgens langs de havezate Mensinge zelf. Naast de havezate staan nog 2 historische gebouwen, waaronder het oude koetshuis. Het landgoed bestond waarschijnlijk al in 1330 en is nu een museum (voor openingstijden zie: http://mensinge.nl/ )

Aan de Brink staan diverse historische gebouwen, waaronder de Catharinakerk. Tevens vindt u hier verwijzingen naar de boekfiguurtjes Ot en Sien en de schrijver van hun boeken, meester Scheepstra, dit in de vorm van 2 verschillende beelden. Roden staat algemeen bekend als dorp van Ot en Sien.

Via het gemeentehuis loopt u weer naar de Kanaalstraat, terug naar het startpunt van de wandeling.

Route-informatie:

Vrijbuiter wandelroute Roden (6,6km)

Prijs: gratis

Korte beschrijving: Deze niet al te lange wandelroute is goed te combineren met een bezoek aan outdoorwinkel de Vrijbuiter in Roden. Vanaf de Vrijbuiter megastore in Roden gaat de route via een rustige wijk al snel naar de natuur buiten het dorp. U loopt langs het Peizerdiep en de stuw met vistrappen. Via het Sterrenbos gaan we naar landgoed Mensinge en De Brink in het centrum van Roden om de ronde af te maken naar de startplek.

GPS-coördinaten startpunt: 53.14305, 6.43358 / N53° 08.583' E6° 26.015'

Adres startpunt: Parkeerplaats bij de Vrijbuiter, Kanaalstraat 63, 9301 LR Roden

Afstand: 6,6 kilometer
Tijd: ca. 1,5 uur

Rolstoelen, kinderwagens: deze route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Honden: deels aangelijnd/los toegestaan.

Autovrij: ca. 70%

Kies een icoon: PDF routebeschrijving, GPS wandelen via onze web-app of download GPX-bestand


Vrijbuiter wandelroute Roden (6,6km) APP icoon

Bent u blij met deze gratis route? Wij waarderen uw donatie.

Geef ons een lekkere koffie of pizza! Daar houden we van :-)
Kies uw donatie via PayPal
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Tags: Roden Noordenveld Drenthe Peizerdiep Mensinge Vrijbuiter