Alles over GPS wandelen, GPX-bestanden en wandelapps

GPS (het Global Positioning System)

GPS (het Global Positioning System) is oorspronkelijk ontwikkeld door de defensie van de Verenigde Staten om een nauwkeurige locatiebepaling te kunnen doen.
Zoals met veel dingen die in eerste instantie door en voor het leger (of de ruimtevaart) ontworpen zijn komt de techniek later beschikbaar voor iedereen (internet, magnetrons, etc.).
Voor GPS zijn satellieten in een baan rond de aarde gestuurd. Gezamenlijk kunnen deze tot op ongeveer een meter nauwkeurig je positie op de aarde bepalen.
Dit maakt het mogelijk om je in de auto te laten navigeren met behulp van een TomTom of andere navigatie. Deze techniek is bijna niet meer weg te denken. Hoe handig kan het zijn als je naar een adres midden in een stad of dorp wordt geleid waar je de weg niet kent.

Public domain foto van GPS satelliet (NASA artwork)Public domain foto van GPS satelliet (NASA artwork)

GPX-bestanden

Zoals je in de auto kunt navigeren kan dat ook te voet.
Hiervoor heb je een GPX-bestand nodig. Dit is een bestand dat een route aangeeft via zogenaamde waypoints. Waypoints zijn plekken op de aarde die zijn aangegeven met een coördinaat. Een coördinaat wordt weergegeven door twee getallen, een hoogte- en een breedtegraad (latitude en longitude).

Geopend in een tekstbewerker ziet zo’n GPX-bestand er ongeveer zo uit (verkort):
<trkpt lat=”53.066266179084778″ lon=”6.460732659325004″ />
<trkpt lat=”53.066267184913158″ lon=”6.460612211376429″ />
<trkpt lat=”53.066259054467082″ lon=”6.460568206384778″ />
<trkpt lat=”53.066202476620674″ lon=”6.460449183359742″ />
<trkpt lat=”53.066129721701145″ lon=”6.460277270525694″ />
<trkpt lat=”53.065957222133875″ lon=”6.459920285269618″ />
<trkpt lat=”53.065919503569603″ lon=”6.459902599453926″ />

Je ziet dat de route wordt bepaald door de verschillende waypoints met elkaar te verbinden, een positie met een bepaalde latitude en longitude, bijvoorbeeld lat=”53.066266179084778″ lon=”6.460732659325004″.
Normaal gesproken zul je zo’n GPX-bestand niet op deze manier hoeven te bekijken, maar zul je hem zien als route op het apparaat waarmee je wandelt. Je volgt dan gewoon de lijn van de route op de kaart.

640px GPS Receivers 2007GPS-apparaten (foto Genoarvalicentie CC BY-SA 3.0)

Benodigdheden voor GPS wandelen: apparaten en apps

Als je een GPX-bestand hebt van een route moet die nog geïmporteerd worden in een apparaat dat de route kan weergeven en je locatie weet.
Veel mensen zweren bij een echt GPS-apparaat, zoals een Garmin wandel GPS.
Zo’n apparaat heeft voordelen, bijvoorbeeld dat hij goed bestand is tegen regen.
Maar tegenwoordig zijn veel telefoons ook uitgerust met GPS en zijn er ook veel apps te krijgen waarmee je via GPS kunt wandelen.
Of je nu een GPS-apparaat of een smartphone gebruikt voor het GPS-wandelen, je zult het GPX-bestand moeten importeren naar je apparaat of in de app die je gebruikt, voor het GPX wandelen.
Zie voor GPS-apparaten de bijbehorende handleiding.
Voor telefoons: download het gpx-bestand en importeer het bestand vanuit de app.

Voor telefoons zijn zoals gezegd veel apps beschikbaar. Vaak is een gratis versie voldoende, in ieder geval kun je het daar prima mee proberen en eventueel apps vergelijken. Welke app het beste bevalt zal heel persoonlijk zijn. De ene persoon gaat voor gemak, de andere voor meer mogelijkheden.
Voor de verschillende soorten telefoons geven we een aantal voorbeelden van apps.

iPhone telefoons:
ViewRanger https://itunes.apple.com/gb/app/viewranger-outdoors-gps-open/id404581674?mt=8 (gratis)
OSMAnd Maps https://itunes.apple.com/nl/app/id934850257?mt=8 (gratis)
GPX Viewer https://itunes.apple.com/nl/app/gpx-viewer/id880510678?mt=8 (euro 0,99)

Windows telefoons:
NaviComputer https://www.microsoft.com/nl-nl/store/apps/navicomputer/9wzdncrfhxwr (gratis)

Android telefoons (Samsung, LG, Sony, HTC, ectetera):
Locus Maps https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.locus&hl=nl (gratis of pro-versie voor €7,50)
OSMAnd Maps https://play.google.com/store/apps/details?id=net.osmand (gratis of pro versie voor €7,19)
OsmAnd (OSM Automated Navigation Directions) is een kaart en navigatie app die gebruik maakt van de gratis kwaliteitskaarten van OpenStreetMap (OSM).
ViewRanger https://play.google.com/store/apps/details?id=com.augmentra.viewranger.android&hl=nl (gratis)
Voor Android telefoons zijn nog veel meer GPS apps beschikbaar, zowel gratis als betaald. Zoek op “GPX viewer” in de Playstore.
Deze vier zijn erg gebruiksvriendelijk en met deze apps kun je ook je eigen wandeling opnemen, dus zelf GPX-tracks maken.

Een ding om op te letten is of een app kan werken met offline kaarten. Die kaarten zul je dan wel moet downloaden. Een handleiding voor elke app voert voor dit artikel te ver. Dat kun je vinden in de documentatie van de apps zelf of via zoeken op internet. Als voorbeeld zie je in dit filmpje de handleiding van Locus Maps over het downloaden van offline kaarten.

Een andere mogelijkheid is om de kaarten thuis via wifi al te laden op je apparaat (dat kan met Google Maps bijvoorbeeld).
Als je geen offline kaart hebt (of als je app niet werkt met offline kaarten) heb je internet nodig tijdens het wandelen om de kaart te kunnen zien waarop je navigeert.
Veel telefoon-abonnementen hebben tegenwoordig een voldoende grote databundel om dat te kunnen doen (check je telefoon-abonnement).

Sportstrackers
Vaak is een simpele sport-app al voldoende voor gps wandelen. Bij de volgende apps kun je gpx bestanden importeren. Je kunt er ook nog je wandel- en sportprestaties mee bijhouden.
Sports Tracker Running Cycling https://play.google.com/store/apps/details?id=com.stt.android (gratis)

Naast de bovengenoemde apps waarmee je elk willekeurige GPX-bestand kunt lopen zijn er ook apps waarin specifieke routes staan, zoals WandelZapp, AbelLife en de app Wandelen, met een selectie aan routes waarvoor vaak iets betaald moet worden.

App of web-app

Vaak bestaat het idee dat een app iets is dat je moet installeren. Dat is niet per se waar. Er bestaan ook web-apps (webapplicaties) die werken in de browser. Als voorbeeld kunnen we noemen Gmail en andere webmail applicaties zoals Outlook.com. Ook de webmail van je internetprovider is een applicatie die werkt in je internetbrowser. Een ander voorbeeld is Google Docs, een compleet programma met online Office-pakketten voor tekstbewerking en spreadsheets dat werkt in je browser, zonder dat je het hoeft te installeren.
Het voordeel dat deze apps hebben is dat ze op alle apparaten met internet werken: iPhone, Android, Windows, Blackberry, Linux… het maakt niet uit.

Wandelapp GPS Wandelen rond Roden

Dat is hoe onze eigen wandelapp werkt. Op elke route-pagina staat onze wandelapp, een webapp waar onze routes te wandelen zijn via GPS (natuurlijk gratis).
Wat je nodig hebt is een telefoon met GPS en internet. GPS voor de locatiebepaling zodat je de track kunt volgen op de kaart. Internet voor het weergeven van de kaarten in de browser.
Voor uitleg over onze wandelapp zie de pagina Hoe werkt het (GPS wandelen op Wandelen rond Roden)

Van (bijna) al onze routes is het GPX-bestand te downloaden voor wie ze liever loopt met een andere app of GPS apparaat. Bij elke route heb je nu de keuze tussen de iconen voor PDF, wandelapp of GPX (zie ter illustratie de afbeelding hieronder).

Route iconen Wandelen rond Roden

Geocaching

Een speciale vorm van GPS wandelen is geocaching, het “schatzoeken” op een bepaalde locatie.
Lees daar alles over op onze Geocaching-pagina en ons overzicht van aanbevolen Geocaching wandelroutes in onze omgeving.
Wandelen rond Roden heeft ook een aantal geocaching-routes.

Stap voor stap: uitleg over wandelen met GPX-bestanden

1) Zorg ervoor dat GPS en internet aan staan op je telefoon

1 data en GPS aan

2) Navigeer naar de website met het GPX-bestand, in dit geval http://gps.wandelenrondroden.nl/gps-wandelroute-rust-en-ruimte-in-de-onlanden-bij-roderwolde/ (of http://wandelenrondroden.nl/wandelroutes-overzichten/wandelroutes/lange-routes-11-20km/161-wandelroute-onlanden-roderwolde)

Wandelen met GPX bestanden 1

3) Download het bestand (in dit geval via de blauwe link “download GPX file”)

Wandelen met GPX bestanden 2

4) Waarschijnlijk geeft je telefoon zelf al aan wat je met het bestand kunt doen: Kies Openen.

Wandelen met GPX bestanden 3

5) Geef aan met welk programma je het bestand wilt openen. In dit voorbeeld hebben we gekozen voor OSMAnd. Dit programma is er zowel voor de iPhone als voor Android telefoons.
Op andere telefoons en met andere apps kan het er iets anders uit zien, maar de volgorde komt op hetzelfde neer.

Wandelen met GPX bestanden 4

6) In de app OSMAnd krijg je dan deze keuze: Opslaan of Importeren naar Favorieten.
De keuze maakt niet zo heel veel uit. In beide gevallen komt het bestand in de app te staan.

Wandelen met GPX bestanden 5

7) Daar staat je route in de app. Als je de GPS aan hebt staan zul je jouw positie zien in de app op de kaart. Je hoeft dan alleen maar de route te volgen.
In dit voorbeeld zorg je dat je over de blauwe lijn navigeert.

Wandelen met GPX bestanden 6

Met deze uitleg zou het moeten lukken om GPS te wandelen met GPX bestanden of met wandelapps. Veel wandelplezier!

Heb je nog vragen of toevoegingen?
Laat je reactie hieronder achter.