De gemeente Noordenveld ligt in de Kop van Drenthe en grenst aan zowel Groningen als Friesland. De hoofdkernen zijn Roden, Norg en Peize.

Qua natuur heeft de gemeente alles wat Drenthe bijzonder maakt. Staatsbosbeheer noemt bijvoorbeeld landgoed Mensinge “Drenthe in het klein”. Bos, heide en stroomdal, het is hier allemaal.

Daarnaast beschikt Noordenveld over een rijke geschiedenis die op verschillende plekken interactief beleefd kan worden. In Roden, dorp van de boekfiguurtjes Ot en Sien, kunnen kinderen terug in de tijd bij het speelgoedmuseum Kinderwereld. Ook het Scheepstra Kabinet geeft een blik in het onderwijs rond 1900. De havezate Mensinge geeft bezoekers een kijkje in het adelijke landleven.

Het dorpje Roderwolde heeft een bijzondere koren- en oliemolen (Woldzigt). Norg heeft een oude dorpskern met authentieke boerderijtjes.
Het meest bijzondere is wellicht gevangenisdorp Veenhuizen. Hier waren vroeger de Koloniën der Weldadigheid, waar arme paupers “opgevoed” zouden worden tot modelburgers door werk, orde en tucht. De geschiedenis van Veenhuizen kunt u leren kennen in het Nationaal Gevangenismuseum.

Ook in de natuur vindt u de geschiedenis terug. Er zijn verschillende hunebedden, grafheuvels en bij Norg zijn in het heideveld Noordsche Veld ook restanten van oude akkertjes te herkennen (de zogenaamde Celtic fields).

In Noordenveld valt heel veel te genieten!