Pijnlijke voeten kunnen flink wat roet in het eten gooien tijdens een wandeling. Gelukkig kun je de kans op problemen verkleinen door je voeten zo goed mogelijk te verzorgen. Hoe doe je dat? In dit artikel geven we 5 tips om je voeten in topconditie te houden, zodat je onbezorgd kunt genieten van de prachtige wandeltochten.

1. Draag de juiste schoenen

Het begint allemaal met het uitzoeken van de juiste schoenen. Als je er regelmatig op uitgaat, is het belangrijk dat je investeert in wandelschoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden aan je voeten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor je tenen en dat de schoenen niet te strak zitten. Tijdens het wandelen zetten je voeten namelijk altijd een beetje uit. Goede schoenen gaan lang mee en verminderen bovendien de kans op vervelende blaren, eelt en andere ongemakken tijdens het wandelen. Zeker de investering waard dus!

2. Zorg goed voor je voeten

Goede voetverzorging is het halve werk. Neem daarom regelmatig de tijd om je voeten goed te vertroetelen. Was ze dagelijks met lauwwarm water en milde zeep en droog ze daarna grondig af, ook tussen de tenen. Hou je nagels kort en knip ze altijd recht af om pijnlijke ingegroeide teennagels te voorkomen. Verwijder voorzichtig eelt.

3. Gebruik vochtinbrengende crème

Als je regelmatig wandelt, kan de huid op je hielen droog en ruw worden. Hydrateer je voeten daarom dagelijks met een goede vochtinbrengende crème of lotion. Hierdoor kun je kloven en scheurtjes zo veel mogelijk voorkomen en blijft je huid soepel en gezond.

4. Droge sokken

Het dragen van schone en droge sokken is essentieel voor de gezondheid van je voeten. Als je sokken (door zweet) vochtig zijn en je hier een lang stuk mee gaat lopen, kan dit leiden tot blaren, irritatie en zelfs kalknagels. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Draag daarom bij voorkeur sokken gemaakt van ademende materialen, zoals katoen of merinowol. Maak je een lange wandeltocht? Neem dan extra paren mee en wissel ze regelmatig. Toch last van kalknagels? Dan kan je eventueel een een kalknagelbehandeling overwegen.

5. Neem rust

Gun je voeten voldoende rust en hersteltijd na lange, intensieve wandelingen. Verwen ze af en toe met een ontspannende massage of dompel ze onder in een voetenbad om spierpijn te verlichten en de bloedsomloop te bevorderen. Luister naar je lichaam en geef het de tijd om te herstellen voordat je weer een nieuw wandelavontuur opzoekt.

Blije voeten

Je kunt er op verschillende manieren voor zorgen dat je voeten gezond en gelukkig blijven, zodat je onbezorgd kunt blijven genieten van je wandelavonturen. Geef ze de aandacht die ze verdienen, want ze brengen je tenslotte overal naartoe!