Houd je ervan om lange wandelingen te maken en te genieten van de natuur om je heen? Het liefst leg je lange wandelroutes af die een paar uur duren. Na de lange wandeling beloon je jezelf met een lekkere kop koffie en kun je je voeten even omhoog doen. Wederom een heerlijke wandeling waarbij je een nieuw stukje Nederland hebt kunnen ontdekken. Maar hoe zorg je ervoor dat je van je wandeling een nog aangenamer ervaring maakt?

De juiste kleding en schoeisel

Voordat je op een intensieve wandeltocht vertrekt, is het essentieel dat je de juiste kleren uit je garderobekast trekt. Daarbij let je op de buitentemperatuur en op eventuele neerslag die is voorspeld. Ga je de regen trotseren en alsnog de wandeling maken? Dan doe je er goed aan een waterdichte Tenson regenjas te dragen. Te veel kleding kan ertoe leiden dat je het onderweg te warm krijgt en dat je kledingstukken moet uittrekken. Kleding die je niet draagt moet je vervolgens met je meedragen, wat betekent dat je extra bagage hebt. Zorg er dus voor dat je precies genoeg kleding bij je hebt. Wil je voor deze gelegenheid een regenjas kopen, dan kun je er in ieder geval op vertrouwen dat je droog op je eindbestemming aankomt.

Route voorbereiden of ter plekke volgen

Ga je een wandeling maken, dan doe je er goed aan om van tevoren te bepalen hoeveel kilometer je wilt afleggen. In de meeste wandelgebieden zijn routes aangegeven die je via paaltjes langs de wandelpaden kunt volgen. Daarbij kun je stukken afsnijden of je kunt voor de lange route kiezen. Bepaal daarom hoelang je ongeveer onderweg wilt zijn, zodat je halverwege de route niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zeker als je met een grotere groep mensen bent en kinderen meehebt, is het raadzaam om van tevoren samen tot een goede route te komen die voor iedereen goed is vol te houden.

Voldoende eten en drinken

Een lange wandeling kost energie. Dat betekent dat je af en toe een slok water of een hapje brood nodig hebt om weer op kracht te komen. Vooral als het super warm weer is en de zon hoog aan de hemel staat. Zorg ervoor dat je genoeg gehydrateerd bent en neem de tijd om af en toe even te pauzeren voor wat eten. Kun je gelijk in alle rust de prachtige omgeving in je opnemen. Zorg er overigens wel voor dat je niet té veel meeneemt. Een tas vol eten en drinken is vrij zwaar en dat moet je allemaal meezeulen. Probeer daarom alleen het hoognodige mee te nemen, zodat je niet na de wandeling nog steeds een tas vol onaangeroerde producten bij je hebt.

Wat ook leuk is, is om halverwege de wandeling een lunchtent te bezoeken voor een kop koffie of een uitgebreide lunch. Handig is wel om ook dit van tevoren uit te zoeken. Wat zit er in de omgeving en zit de tent een beetje op de helft van de wandelroute?