Geocaching is een spel voor jong en oud waarbij een “schat” wordt gezocht op een voor anderen onbekende locatie. De zoektocht naar de cache is vaak het doel op zich. Dit staat vaak garant voor mooie wandelingen en het ontdekken van plekken die men anders niet gekend zou hebben.

Hieronder leest u uitleg over geocaching en hoe het gespeeld wordt. Mooie aanbevolen geocache-wandelingen vind u op de pagina geocaching-routes.

Geschiedenis

Tijdens de Koude Oorlog in de jaren zestig werd door het Amerikaanse leger GPS (global positioning system) ontwikkeld, een netwerk van satellieten waarmee het mogelijk werd om een nauwkeurige locatiebepaling te maken waar ook ter wereld. Dat dit voor militaire doeleinden geschikt is is duidelijk. Maar sinds deze positiebepaling ook beschikbaar werd gemaakt voor burgers, zijn er meer toepassingen ontwikkeld. De navigatiesystemen in auto’s zijn niet meer weg te denken.
Maar hetzelfde GPS-systeem kan gebruikt worden voor een spel.
De Amerikaan Dave Ulmer kwam op dit idee toen GPS beschikbaar werd voor iedereen op 1 mei 2000. Twee dagen later maakte hij bekend dat hij ergens een “schat” (cache) verstopt had die anderen konden opzoeken. Hij noemde het de “GPS Stash Hunt… Stash #1 is there!”. Zijn originele bericht dat hij postte in de usenet-groep sci.geo.satellite-nav is hier nog te lezen.
Zo is het allemaal begonnen. Het idee sloeg aan. Wereldwijd werden steeds meer caches verstopt. Op de grootste website geocaching.com worden op het moment van schrijven bijna 2,5 miljoen actieve geocaches aangeboden en zijn er meer dan 6 miljoen geocachers wereldwijd.

Een cache is gewoonlijk een waterdichte doos waarin een logboek zit en eventueel wat ruilmiddelen (de “schat”). Wanneer je de schat gevonden hebt, teken je het logboek met je naam en de datum. Daarna log je je bezoek op geocaching.com.

Om te kunnen zien welke geocaches er in een regio liggen moet je een account aanmaken op geocaching.com. Er zijn meer sites die geocaches aanbieden zoals opencaching.nl, maar in de praktijk zijn hier nog zo weinig caches aangemeld dat geocaching.com nog het monopolie heeft. Maar dit is in ontwikkeling. Wie weet hoe dat er over een paar jaar uitziet.

Een overzicht van geocaches in Nederland

Op geocaching.com zijn twee soorten abonnementen: een basis-lidmaatschap dat gratis is en een premium-lidmaatschap voor €30,- per jaar. Deze laatste biedt wat voordelen, namelijk het kunnen lopen van premium-caches en extra mogelijkheden via de website.
Voor een beginner is het gratis basis-lidmaatschap geschikt. Je zult zien dat er voldoende caches zijn te doen met dit lidmaatschap. Je kunt dus gratis geocachen en kijken hoe deze hobby bevalt.

Soorten geocaches

Geocaches zijn er in allerlei soorten en maten en in verschillende moeilijkheidsgraden.
Op de kaart van Nederland zijn 3 kleuren geocaches te onderscheiden: groene, gele en blauwe. Dit zijn de 3 meest voorkomende.
De verschillende soorten zijn:
traditionele cache – de meest eenvoudige soort. De eindlocatie is gegeven. Deze cache wordt daarom wel een “oppikker” genoemd. Dit zijn de groene icoontjes op de kaart.

multicaches – deze caches zijn alleen te bereiken via meerdere tussenpunten (waypoints) waar de geocacher een opdracht moet uitvoeren, zoals een vraag beantwoorden of een berekening uitvoeren waarmee het volgende waypoint (coördinaat) gevonden kan worden. Het eindcoördinaat is niet van tevoren gegeven. Bij de multicache loop (of fiets) je dus een bepaalde route, vaak een mooie of verrassende route door interessant gebied. Dit zijn de gele icoontjes op de kaart.

mysterycache – deze cache kan alleen gevonden worden door het oplossen van een puzzel. Geocaching is daarom ook bij puzzelaars populair. Het kan hierbij gaan om allerlei mogelijke soorten puzzels. De mysterycaches zijn de blauwe icoontjes (vraagtekens) op de kaart.

earthcache – bij en earthcache is de locatie de cache. Hierbij wordt je naar een geologisch interessante plek gebracht waar je een educatieve geologische opdracht moet uitvoeren. (Vb.: Vagevuur en Steile rand, Donderen). Dit zijn vragen die je ter plekke kunt beantwoorden. Die mail je naar de eigenaar van de cache (CO=cache owner) als bewijs dat je op de plek geweest bent en er iets geleerd hebt.

wherigocache – een interactieve cache die zich voor een deel afspeelt op je gsm of gps-apparaat waarbij je wel van coördinaat naar coördinaat navigeert. Hiermee zijn allerlei GPS-avonturen mogelijk.

letterbox-hybrid – Letterboxing is een andere vorm van schatzoeken waarbij aanwijzingen je naar een verstopte doos (brievenbus/ letterbox) brengen. Hierbij wordt je bezoek gelogd d.m.v. een stempel. Letterbox hybrides zijn een combinatie van een geocache en een letterbox. Ze zijn voorzien van een stempel die in de doos blijft en voldoen aan de richtlijnen voor traditionele caches en hebben dus ook een logboek en moeten aangegeven worden door coördinaten (dus niet alleen door aanwijzingen).

eventcache – een evenement waar cachers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen worden uitgewisseld.

Twee oudere soorten caches, die je nog wel kunt tegenkomen, maar die niet meer nieuw mogen worden aangemeld op geocaching.com (wel op opencaching.nl) zijn:
virtuele cache – een virtuele cache is alleen een locatie. Op sommige plekken is het niet mogelijk of verboden om fysieke caches te plaatsen, dan is (was) een virtuele cache een mogelijkheid om de plek als geocache aan te melden. Deze caches worden meestal als ‘gevonden’ beschouwd als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden en een foto kan tonen.

webcamcache – de bedoeling is herkenbaar (met gps zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het plaatje van de webcam bij het log te voegen.

Voorbeelden van geocaches, de schat bij het moderne het schatzoeken

Moeilijkheidsgraad

Geocaches zijn er in verschillende moelijkheidsgraden. Elk van de bovenstaande typen geocaches kun je hebben in moeilijkheidsgraden van 1 t/m 5. Die moeilijkheidsgraad wordt aangegeven voor zowel puzzel en cache als voor het terrein.
De moeilijkheidsgraad voor het vinden en openen van de cache wordt bepaald door de moeilijkheid en kennis de nodig is bij het oplossen van de puzzel en/of het vinden en openen van de cache. Sommige caches hebben een inventief openingsmechanisme dat je ter plekke moet zien op te lossen. Andere hebben een cijferslot waarvan de code moet worden gevonden.
Aanwijzingen en hints staan vaak op de cachepagina.
In Nederland zal de terreinmoeilijkheidsgraad meestal 1 of 1,5 zijn. Behalve bij duik- of boomcaches (ja die bestaan ook), daarbij is de terrein-moeilijkheidsgraad wel 4 of 5.

Hoe speel ik het spel?

Geoaching wordt gespeeld met een GPS-apparaat of, steeds vaker, met de smartphone.
GPS-apparaten zijn er in verschillende prijsklassen van ongeveer €100,- tot wel €600,-. Het bekendste merk is Garmin.
Maar omdat ook smartphones met GPS zijn uitgerust is het ook goed mogelijk om het spel te spelen met deze apparaten. De huidige generatie smartphones is ook zo nauwkeurig dat dit geen of weinig problemen zal opleveren bij het geocachen.
Aan ieder de keus wat voor apparaat hij of zij wil gebruiken.

cgeoWanneer je gaat geocachen met je smartphone heb je apps nodig die de geocaches tonen en navigatie mogelijk maken.
Groundspeak (het bedrijf achter geocaching.com) heeft een eigen app.
C:geo is een goede, veelgebruikte app voor Android telefoons. Deze is bovendien gratis.
In deze apps moet je een koppeling maken met je account op geocaching.com om de geocaches te laden in je apparaat.

Puzzeltechnieken en onmisbare websites en apps

Omdat bij geocaching vaak gepuzzeld moet worden zijn er een aantal websites en apps die onmisbaar zijn voor de geocacher.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van coderingen, waarbij de simpelste is A=1, B=2, enz.
In het veld of bij mysterycaches zul je vaak gebruik moeten maken van stapeltellen. Dit is een rekenmethode waarbij de waarde van getallen bij elkaar wordt opgeteld. Het woord RODEN wordt hierbij 18+15+4+5+14=56, dat is de woordwaarde. Bij stapeltellen ga je nog een stap verder. Je telt door tot je 1 cijfer overhoudt. Dan is de uitkomst bij Roden: 5+6=11 –-> 1+1=2 Dus 2 is de uitkomst wanneer je het woord Roden stapeltelt.
De website stapeltellen.nl helpt je hierbij.

Er zijn ook veel ingewikkelder coderingen. De app GCC bevat een groot aantal van deze coderingen.
Het gaat soms zover dat er aanwijzingen verstopt zijn in afbeeldingen (steganografie) of in de broncode van de cachewebsite.

Soms moet je een projectie maken. Wanner je staat op een bepaald coördinaat wordt er bijvoorbeeld gezegd dat je 300 meter van daar moet lopen met een hoek van 34 graden. Dit kun je doen door een projectie te maken met die getallen vanaf het coördinaat. Dit is mogelijk in sommige apps.
Dit is ook goed mogelijk via de website geocachingtoolbox.nl, een onmisbare website waarop veel tools staan die je tot hulp zijn.

Andere soorten puzzels die je ziet bij geocaching zijn de meer bekende puzzels zoals logigrammen en sudoku’s. Op dat gebied is er dus voor elk wat wils. Je hoeft geen puzzels te doen die je niet leuk vind. Wil je ze toch doen, dan zijn er websites of Facebook-groepen waar je hulp kunt vragen als je vastloopt.

Dit is een korte introductie in de wereld van het geocachen. Met deze informatie heb je voldoende in huis om te starten met geocachen.
Voor wie er dieper in wil duiken en meer over wil weten zijn er tal van websites te vinden.