Indonesië is een uitgestrekt land – een van de meest bevolkte ter wereld – dat maar liefst 17.000 individuele eilanden en rotsen beslaat die tevoorschijn komen uit het sprankelende water waar de Indische Oceaan de Zuid-Chinese Zee ontmoet. Het is een land van onmogelijk mooie wonderen en fascinerende culturele tradities. In de steden rijzen grote moskeeminaretten tot in de wolken, terwijl op andere plaatsen de geuren van kronkelende wierook en het aardse mysterie van hindoetempels barsten. Een rondreis Indonesie is dan ook een echte aanrader, waarbij je zeker de volgende plekken moet bezoeken!

Jakarta

Het uitgestrekte, bruisende Jakarta is de thuisbasis van meer dan negen miljoen mensen (en er zijn maar liefst 30 miljoen mensen in het grotere stedelijke gebied!), waardoor het een onstuimige en hectische plek is om grip te krijgen op Indonesië. Maar tussen de glinsterende wolkenkrabbers en foodcourts van deze enorme megalopolis is het vrij eenvoudig om echte charme en interesse te ontdekken. Neem het kolossale en indrukwekkende Monas-monument, dat op 137 meter hoogte niet te missen is, of de betoverende oude binnenstad van Kota Tua, waar Nederlandse koloniale herenhuizen zich vermengen met de kronkelende dampen van spinnende scooters.

Bali

Bali, een plek die eigenlijk geen introductie behoeft, is lange tijd een mekka geweest voor reizigers die graag het mysterieuze oosten willen proeven. En hoewel de toestroom van Australiërs en Britten zijn tol heeft geëist op plekken als Kuta in het zuiden, zijn er hier ook nog steeds delen van het aardse, aga (oude) Bali. Bekijk het in de jungle gehulde stadje Ubud in het hart van het regentschap; een plek met rijstvelden en afbrokkelende hindoe-heiligdommen die nu zijn overgenomen door krabetende makaken. Of ga naar het noorden, naar de grote vulkanen van Kintamani, om de zonsopgang boven het eiland Lombok in het oosten te aanschouwen.

Komodo

Het zonovergoten Komodo is een wilde en onherbergzame plek dat zeker leuk is om te verkennen tijdens je zomervakantie 2024. Geïsoleerd tussen de kobaltzeeën en koralen van de Lesser Sunda-keten, staat het vooral bekend als de thuisbasis van ‘s werelds grootste levende hagedis: de toepasselijk genaamde Komodovaraan. Dat grote stalkende beest is echter slechts een van de trekpleisters, en vandaag de dag zijn reizigers getuige van de ruige heuvels en het met stof bedekte achterland terwijl het naar beneden tuimelt naar roze stranden en kustwateren beladen met roggen, zeeschildpadden, dwergzeepaardjes en regenboogvissen.

Borobudur

Kolossale stoepa’s gesneden uit een grafietkleurige stenen toren erboven; mysterieuze reliëfs met oude boeddhistische verhalen markeren de rotsen aan de voorkant. En aan de horizon blazen de rooksporen van de machtige vulkanen van Midden-Java stoom en zwavel de bergketens in. Welkom in Borobudur: misschien wel het beroemdste UNESCO-werelderfgoed van heel Indonesië. Ja, dit geweldige 8e-eeuwse wonder regeert nog steeds als de grootste boeddhistische plek ter wereld. Het combineert motieven uit het hindoeïsme in zijn architectuur, en vandaag de dag worden reizigers uitgenodigd om te staren naar de veelheid aan enorme pagodes, de ingewikkelde muurschilderingen en de pure ambitie van de eeuwenoude onderneming.