Wandelen is natuurlijk de perfecte manier om niet alleen lekker gezond te blijven, maar ook om te genieten van de natuur en even alles te vergeten. Toch zien we nog te vaak dat mensen niet goed voorbereid op pad gaan en daardoor niet optimaal kunnen genieten van hun wandeling. Zo zien we bijvoorbeeld met name dat mensen die gaan wandelen zich niet altijd warm genoeg kleden omdat ze denken het tijdens het wandelen wel warm te krijgen. We kunnen je vast uit de droom helpen, dit is niet zo slim om te doen. Doordat je het al niet warm hebt, is het voor je lichaam veel moeilijker om op te warmen, met alle gevolgen van dien. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat je het liefst weer naar huis gaat op het moment dat je het steenkoud hebt. Gelukkig hebben wij daarom een aantal handige tips voor je, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je het koud krijgt tijdens het lopen.

Kleed je in lagen

Het dragen van meerdere lagen kleding is ontzettend belangrijk om warm te blijven tijdens het wandelen. Dit geldt overigens niet alleen tijdens het wandelen, maar ook wanneer je op je nieuwe elektrische fiets van Nederlandse fabrikant Amslod een eind gaat fietsen. Verstandig is om te beginnen met een thermische basislaag die vocht afvoert en je lichaam warm houdt. Daarbovenop kun je een isolerende tussenlaag dragen om warmte vast te houden. Sluit af met een wind- en waterdichte buitenlaag om je te beschermen tegen zowel de regen als de kou. Door je in lagen te kleden, kun je gemakkelijk iets aan of uittrekken en kun je de warmte dus ook veel beter reguleren.

Zorg voor de juiste materialen

Niet alle materialen zijn gelijk als het gaat om het ‘isoleren’ van je lichaam. Synthetische materialen zoals polyester en nylon hebben vaak uitstekende isolerende eigenschappen en drogen snel als ze nat worden. Merinowol is een andere goede keuze vanwege zijn ademend vermogen en behoud van warmte. Handig is wel om in ieder geval katoen te vermijden, omdat dit materiaal vocht vasthoudt en je daardoor juist meer afkoelt. Het is dus vooral heel erg afhankelijk van het type weer, om te kunnen bepalen welk materiaal het beste kan worden gedragen.

Vergeet ook je hoofd, handen en voeten niet

Tijdens het wandelen verlies je veel lichaamswarmte via je hoofd, handen en voeten. Draag daarom altijd een lekkere dikke muts of hoofdband om in ieder geval een deel van je hoofd te beschermen tegen warmteverlies. Handschoenen of wanten zijn natuurlijk verstandig om je handen warm te houden en vergeet niet om je voeten te bedekken met extra dikke warme sokken en waterdichte schoenen om koude tenen te voorkomen. Wanneer je namelijk één keer koude handen of voeten hebt, dan zul je al snel merken dat ook de rest van het lichaam snel afkoelt. Je zult zien dat wanneer je de bovenste tips meeneemt, je het niet alleen lekker warm hebt, maar je dus ook een stuk prettiger kunt wandelen.