Er zijn verschillende manieren van wandelen. De ene wandelaar kiest voor een uitgezette route, de ander heeft liever een kaart. En tegenwoordig is wandelen ook te combineren met een moderne manier van schatzoeken: geocaching. Wat 15 jaar geleden klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd gebeuren met tienduizenden verstopte “schatten” en miljoenen zoekers.
In heel Nederland zijn caches verstopt. Deze zijn met een GPS toestel of een moderne smartphone te vinden. Vaak moet er onderweg wat gepuzzeld worden. Een deel van de verstopte caches biedt de wandelaar een leuke rondwandeling.

De geocache-routes zijn te vinden op de website geocaching.com. Die website opent wanneer u op de links van de geocaches klikt.

Meer informatie over geocaching en hoe je dat doet vind u op de pagina Wat is geocaching.

Omdat we een wandelwebsite zijn geven we hier een selectie van een aantal mooie geocacheroutes in de omgeving van Roden die een mooie en avontuurlijke wandeling bieden. Deze lijst kan gaandeweg worden aangevuld.

Onze aanraders

Bergboezem Enumatilhttp://coord.info/GC57XW7 – Een verrassende route door de polder annex waterberging bij Enumatil. Je ziet veel vogels en er grazen verschillende dieren. We zijn hiermee op plekken gekomen die we anders nooit ontdekt zouden hebben. De moeite waard.
Boskloppercache – Djembe – http://coord.info/GC4TVGA – Een mooie rondwandeling via rustige zandpaden over de esgronden tussen Norg en Peest. In de cachebeschrijving staat al dat je de Bosklopper de djembe kunt horen spelen als je geluk hebt. Wij hadden dit geluk en hoorden de djembe in de bossen. Een erg leuke toegift na het vinden van de cache.
De Bloemerthttp://coord.info/GCWG6J – Een mooie route bij Midlaren, vanaf Landal-park De Bloemert. Een prachtig gebied (we hebben hier ook een wandelroute lopen) en een goed verzorgde multicache, tot het eind aan toe.
De Zes van Rodereschhttp://coord.info/GC61V0N – Een mooie route van 5 kilometer van Roderesch via het stroomdal van het Lieversche Diep naar een mooi deel van het Mensingebos. Een ideale wandelmulti.
Geocache wandelroute De Zes van Roderesch

Landgoed Coendersborch Nuishttp://coord.info/GC4FQ8G – Een mooie ronde van ca. 5,5-6km langs dit landgoed en de bijbehorende bossen. Wanneer we zelf en route zouden uitzetten in dit gebied zouden we dezelfde paden nemen. We zijn het dus helemaal eens met de keuze van de routemaker. Een mooi gebied met uitzicht over de velden waar vaak reeën te zien zijn. In de herfst is dit gebied rijk aan paddenstoelen. Een goed verzorgde geocacheronde.
– Het verdwenen boek – http://coord.info/GC381ZH – Een speurtocht rond een verhaal in het prachtige gebied van het stroomdal van de Drentse Aa bij Gasteren en Anloo. Leuke tussenpunten (waypoints) die je moet zoeken. Benodigdheden: UV-lamp.
Holtveen – http://coord.info/GC2Y6G0 – Een mooie wandeling van ongeveer 5 kilometer door het oude beekdal van natuurgebied de Holten aan de rand van Vries. Een mooi stukje natuur.
Hondstongenhttp://coord.info/GCVAMN – Een wandeling van ongeveer 4,5 kilometer door een beekdalletje waarbij je de paarse wandelroutepaaltjes volgt. De route komt langs de plek waar het meisje van Yde is gevonden in het veen.
Mandefjildsterheide (plus bonus)http://coord.info/GC29TGD en bonus http://coord.info/GC29TGH  – Deze route is circa 7 km lang en voert de wandelaar over een groot deel van de Manderveldse heide en de boomstronken in het gebied. Er grazen schapen en paarden. De wandeling is altijd de moeite waard, maar extra mooi wanneer de heide bloeit.
Op de grens van Groningen en Drenthe (plus Bonus Cache Watergrens)http://coord.info/GC4W7CQ en bonus http://coord.info/GC51APX – Een verrassende route door het open veld en de rietlanden van het nieuwe natuurgebied De Onlanden. Het laatste deel van de route is altijd erg nat! Draag dus geschikt schoeisel. De bonuscache maakt deze route helemaal de moeite waard.
Rondje Noordenveld 2 (Suske en Wiske) – Een ruime ronde rond het landelijke Steenbergen. De wandelaar loopt over zandpaden en fietspaden en een klein stukje langs de weg. De serie bestaat uit twee multicaches, een aantal traditionele caches en een bonuscache (RN2.01 tot en met RN2.11). Van alleen de eerste geven we de link http://coord.info/GC4CDVT. De rest van de serie kun je zelf vinden op de kaart bij geocaching.com
Rust en ruimte in de Onlandenhttp://coord.info/GC69PN9 – Een echte wandelmulti van ca. 10-11 kilometer door het nieuwe natuurgebied De Onlanden.
De route gaat door het dorp Roderwolde, met de mooie olie- en graanmolen Woldzigt, door het natuurgebied De Onlanden, waar je rust en ruimte zult ervaren en o.a. langs het Leekstermeer, waar je in de lente en zomer zeilbootjes en surfplanken over het water kunt zien glijden en je komt langs meer interessants.

Onlanden cacheStadscache Groningenhttp://coord.info/GC16JFA – Een leuke manier om de stad Groningen te leren kennen of eens anders te leren kennen. Vier kilometer door deze prachtige en gezellige stad.
Strubben – http://coord.info/GC545ZK – Een 6km lange route door het noordelijke deel van het Strubben Kniphorstbosch bij Schipborg. Het Strubben Kniphorstbosch in het stroomgebied van de Drentsche Aa is het grootste archeologisch rijksmonument van ons land. Je komt onderweg langs een oude schietbaan van defensie en een groot, vrij ruig heidegebied. Ook kom je langs het prachtige stroomdal van de Drentse Aa. De waypoints liggen ver uit elkaar en ertussen kan lekker gewandeld worden. Enig minpuntje is, zeker in het begin van de wandeling, het geluid van de nabijgelegen N34.
Torres Treasure IIhttp://coord.info/GC29BQG – Een afwisselende multi van zo’n 7-8 kilometer langs de landgoederen en door de polder bij Eelde.
Verrassend Veenhuizenhttp://coord.info/GC1DWKM – Een route door de landerijen en langs een aantal bezienswaardigheden in gevangenisdorp Veenhuizen.
Zeijen “Meten is weten” – http://coord.info/GC4TZ77 – Een mooi opgezette en niet al te moeilijke wandelmulti van 6 kilometer bij het Drentse brinkdorp Zeijen. Volgende waypoints bepaal je door dingen te meten met een meetlint. Die moet je dus meenemen om deze route te kunnen doen.
Zomerhuisjes Norghttp://coord.info/GC4ZR83 – Een route van 7,5 kilometer door bosrijk gebied tussen de vele zomerhuisje die Norg rijk is.

Voorbeelden van geocaches, de schat bij het moderne het schatzoeken