Het Groninger Westerkwartier valt landschappelijke uiteen in twee gebieden. In het gebied dat grenst aan de provincie Drenthe vindt u een kleinschalig coulissenlandschap, waar kleine akkers en weitjes worden omzoomd door houtwallen.
Het noordelijk deel van het Westerkwartier is geheel anders. Hier vindt u een open landschap, met slingerende stroompjes en kronkelende wegen. Ook ziet u hier wierden, die dateren uit de tijd dat het water de Groningers dwong om hun dorpen op hoger gelegen plekken te bouwen. Alleen op die manier hield men de voeten droog.

De bekende ontdekkingsreiziger Abel Tasman (1603-1659) werd geboren in het Westerkwartier, in het dorp Lutjegast. Hier kunt u ook het Abel Tasman Kabinet bezoeken. Tasman werkte voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie en ontdekte oa. Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

In het Westerkwartier is, naast het natuurschoon, ook voldoende te zien en te beleven. Het gebied heeft diverse kleinschalige musea, een aantal borgen en de liefhebbers kunnen het blote voetenpad bij het dorp Opende lopen.