Groningen is zowel de naam van de enige grote stad in de provincie als van de provincie Groningen. De stad ligt op het eindpunt van een lange zandrug, de Hondsrug, die zich over een lengte van 60 km uitstrekt tot voorbij de plaats Emmen in Drenthe.
Groningen is een levendige stad met interessante historie, fraaie architectuur, veel leuke horecagelegenheden en gezellige terrassen.
Groningen geschiedenis
Al eeuwenlang bewoond
De Hondsrug werd als hoger gelegen gebied in een moerasachtige vijandige omgeving al eeuwenlang bewoond.
De hunebedden in de provincie Groningen en in Drenthe zijn hiervan het bewijs. Bij opgravingen in de stad Groningen zijn bewijzen gevonden dat er al in het Neoliticum (5000-2000 v. Chr.) mensen woonden. In 1040 is sprake van de 1e schriftelijke bronvermelding van ‘Villa Cruoninga’.
Bisdom
In de Middeleeuwen vielen Groningen en de gebieden er omheen (de zgn. Ommelanden) onder het Bisdom Münster. De St. Maartenskerk op de huidige plek van de Martinitoren stamt uit die periode en was de 1e stenen kerk van de stad Groningen. Later ging Groningen deel uitmaken van het Bisdom Utrecht. De plaats had een Hof en Muntrecht, waaruit blijkt dat Groningen destijds al een zekere stedelijke functie vervulde.
Een stad met invloed
In 1492 was Groningen als stad het machtigste en beheerste heel de huidige provincie Groningen en een groot deel van Friesland. De bloei van Groningen is terug te zien in de Martinikerk, die op de plaats van de oude St. Maartenskerk werd gebouwd (15e eeuw).
Wisseling van macht
Na diverse heersers kwam de provincie Groningen en daarmee ook de stad in handen van keizer Karel de Grote. Hij legde de privileges en vrijheden van de stad schriftelijk vast. De verhouding tussen de staf en de Ommelanden was moeizaam en kwam tot een uitbarsting in het begin van de Tachtigjarige Oorlog.
Groningen sloot zich, na een tijdlang onder Spaans bestuur te hebben gestaan, aan bij de Republiek der Verenigde Nederlanden. Uit deze tijd resteert de Prinsentuin, waar de wandeling u door voert.
Bommen Berend
Onder de Republiek was Groningen de dominante stad in de regio, een ommuurde vestingstad met grote Strategische waarde. De Bisschop van Münster probeerde de stad te heroveren maar faalde daarin. De Groningers vieren het Gronings ontzet nog jaarlijks op 28 augustus, de dag dat ‘Bommen Berend’ (Bisschop Bernhard van Galen) zijn nederlaag moest toegeven.
Franse Tijd
De tegenstelling tussen de stad Groningen en haar Ommelanden verdwenen in de Franse Tijd (1795-1813). Groningen werd nu een echte provincie en een eenheid. In 1814 ontstond de provincie Groningen in zijn huidige vorm in het nieuw gevormde Koningkrijk der Nederlanden. Er kwam een einde aan de autonomie van de stad Groningen.
Groninger identiteit
In de periode 1800-1850 ontstond er onder de Groningers een gevoel van trots op hun identiteit en veel van wat nu als Groninger gewoontes worden beschouwd ontstonden in deze periode. Ook de Groninger taal ontwikkelde zich in deze periode.
De landbouw ontwikkelde zich sterk, veengebieden werden ontgonnen en ontstond industrie.
Schade
De stad Groningen liep veel schade op tijdens de 2e Wereldoorlog. Veel historische gebouwen aan de Grote Markt werden vernietigd. Alleen de Martinitoren (door de Groningers liefkozend ‘Oale Grieze’ oftewel de Oude Grijze genoemd, een verwijzing naar de kleur van de toren) en de Martinikerk bleven gespaard.
Groningen nu: studentenstad, terrassen en levendigheid
De huidige stad is een echte studentenstad. Bij mooi weer zitten de terrassen overvol, er hangt een levendige en ontspannen sfeer. De stad is een mix van oude historie (oa. de Prinsentuin, de Martinitoren, de oude hofjes en het Goudkantoor) en nieuwe architectuur (oa. het Groninger Museum, het Gasunie gebouw). En het nieuwste deel, de nieuwe … wand aan de Grote Markt is in aanbouw.
Er zijn diverse musea, festivals en culturele evenementen.
Loop deze route en beleef in ruim anderhalf uur zowel het historische als het nieuwe Groningen!
Wandelroute Stadswandeling Groningen (7km)
Korte beschrijving:
Deze stadswandeling leidt u langs de mooiste plekken en gebouwen in het centrum van de stad Groningen.
Route-informatie:
- GPS-coördinaten startpunt: 53.21138, 6.56395
- Adres startpunt: Centraal Station (Stationsplein 4, 9726 AE, Groningen)
- Afstand: 7 kilometer
- Tijd: ca. 1,5-2,5 uur
- Rolstoelen, kinderwagens: begaanbaar, wel veel drukte
- Honden: zijn niet handig om mee te nemen bij een stadswandeling. Anders aangelijnd.
- Autovrij: nee