Onlangs werd tijdens de onthulling van het bord “Uithof Terhelle” het wandelrouteboekje “Op stap met de monniken” gepresenteerd.
In het boekje wordt de historie van Terheijl en omgeving nieuw leven ingeblazen. Door middel van de route wordt beschreven wat er in de streek gebeurde en wat daar nog van te zien is.

Op stap met de monnikenHet verhaal van de jonge monnik Sigurt dat door de routebeschrijving heen geweven is doet recht aan het mysterie dat rond Terheijl en de omgeving hangt, door de dubbelzinnige benamingen van verschillende plekken. Komt Terheijl van ter Helle en wat betekent Ter Helle? Was Terheijl een strafklooster? Wat doet een plek als het Vagevuur in deze omgeving?
Zulke benamingen zijn voldoende om geruchten over de aard van het klooster en de omgeving op gang te brengen. En zeg nou zelf: dit is toch ook mysterieus?
Dan is er ook nog een beek met de naam Swarte Riete.

De routebeschrijving maakt duidelijk hoe het nou echt zat. Wandelend door het prachtige gebied, kun je lezen hoe er geleefd en gewerkt werd en waar de benamingen vandaan kwamen. Alles is toegelicht met historische informatie en afbeeldingen.
Het moet een levendige drukte geweest zijn waar monniken hard werkten, met name om kloostermoppen te maken voor het rijke en machtige klooster van Aduard.

Je kunt de geschiedenis herleven tijdens een mooie route, want de omgeving van Terheijl, de Maatlanden en Natuurschoon Nietap zijn een prachtig stukje natuur.
Een aanrader dus, deze belevingsroute.

Het boekje is voor 7,50 te bestellen bij de reguliere boekhandel en bij In Boekvorm Uitgevers www.inboekvorm.nl
ISBN-nummer: 978-90-77989-86-9

Heb je de route gelopen en Terheijl in de middeleeuwen ervaren? Laat je ervaring achter in een reactie hieronder. Ook leuk voor andere wandelaars en voor ons en de routemakers.

Het Vagevuur

Swarte Riete