Deze keer iets anders. Een verslag van een wandeling via eindjeomindrenthe.nl vanuit Roderwolde, door de Onlanden en de Kleibosch. Een geweldig mooie natuurbeleving. Een echte aanrader.

Vanaf de parkeerplaats bij de mooiste molen van de wereld.. nou ja.. de mooiste molen die ik ken (ik ben wat bevooroordeeld), olie- en korenmolen Woldzigt in Roderwolde, kun je aan de wandeling beginnen. Als je bij de start om je heen kijkt, heb je al zicht op het pittoreske Roderwolde met de molen en het witte kerkje, de Jacobskerk en vlak daarnaast het ooievaarsnest dat elk jaar bezet is. Het was niet goed te zien, maar ik denk dat er jongeren in het nest zaten.
In de verte, ergens in de Onlanden, is het geluid van de koekoek al te horen.

Langs de vaart bij de Schippershoaven begint de wandeling. Door het hekje en dan kuieren langs de vaart. Al snel vallen steeds meer natuurgeluiden op: kikkers kwaken en allerlei vogels zingen hun lied. Zwaluwen vliegen over de lelies in het kanaal en libellen over de velden die vol in bloei staan. De zomer is begonnen, de warmte voelt goed.

De hele route is het genieten van de rust, de natuurgeluiden, de mooie paden en uitzicht over de velden en Onlanden. Af en toe hoor ik een fazant en een aantal keer springt een ree op uit zijn rustplaats. Koeien lopen kalmpjes naar hun weide of liggen te rusten in het gras. Het is allemaal gemoedelijk en ontspannend.

De Kleibosch (ja, wij zeggen DE Kleibosch) is een prachtg stukje natuur waar in het voorjaar de bosanemonen volop bloeien en waar vroeger potklei gewonnen werd. Nu is het een aardkundig momument en een

1 Woldzigt en Schippershoaven

2 Bankje

3 Wandelpad door de Onlanden

4 Kleibosch

5 Ree

6 Ooievaar

7 Aardkundig Monument Kleibosch

8 Laan in volle bloei

9 Bloeiende velden

10 Terug naar Roderwolde

Deze mooie route was maar 5,5 kilometer, maar van begin tot eind genieten. In de Kleibosch kan het nog erg modderig zijn na veel regen, dat was nu ook het geval.
De route is te vinden op deze pagina https://www.eindjeomindrenthe.nl/kleibosch.html

Deze en andere mooie en goed verzorgde routes zijn te vinden op https://www.eindjeomindrenthe.nl/
De routes zijn uit te printen als PDF, te downloaden als GPX of handig via de website op je telefoon te lopen.