Deze lijnwandeling van circa 16 kilometer brengt de wandelaar van Roden naar Groningen of andersom. Onderweg passeert u de Kleibosch, het dorp Roderwolde en natuurgebied de Onlanden. Na de Onlanden volgt u vanuit Peizermade de oude verbinding naar Groningen. Dit fietspad voert u langs diverse volkstuincomplexen, door het Stadspark van Groningen totdat u bij het Groninger Station eindigt.

Van Roden naar Groningen via Roderwolde, Onlanden en Stadspark

Roden
De wandeling begint in Roden. Roden is een typisch Drents brinkdorp, alhoewel er tegenwoordig weinig meer zichtbaar is van de brink. Deze is bijna geheel bestraat. Het meest kenmerkende gebouw aan de brink is de Catharinakerk. Het oudste deel van de kerk stamt uit de 13e eeuw. Op de brink staat een beeldje van de kinderboekfiguurtjes Ot en Sien.

Aardkundig monument
Rond Roden liggen diverse kleine dorpjes. U verlaat Roden aan de noordzijde en loopt naar de Kleibosch (of Kleibos). Dit kleine natuurgebied dankt zijn naam aan het gegeven dat er hier potklei aan de oppervlakte komt. Deze klei werd heel vroeger al gebruikt voor het maken van kloostermoppen, stenen voor de bouw van diverse kloosters. De Kleibosch is tegenwoordig een aardkundig monument.

Ingang natuurgebied en aardkundig monument Kleibos

Roderwolde
Roderwolde is een klein dorp dat een bijzonder kenmerk heeft. Het dorp is in de loop der eeuwen verplaatst. Het oorspronkelijke dorp lag rond de begraafplaats maar deze ligt inmiddels bijna een kilometer buiten het dorp. De verplaatsing van het dorp had alles te maken met de stijgende grondwaterspiegel van De Onlanden. Blikvanger in het dorp is de windmolen Woldzigt, een unieke gecombineerde graanmolen en oliemolen. Roderwolde lag aan de oude doorgaande route van Roden naar Groningen.

De Onlanden
De Onlanden is een relatief nieuw natuurgebied, dat tevens een waterbergingsfunctie heeft. Overtollig water kan hier zonder problemen worden opgeslagen. Het gebied heeft een open karakter, met veel water. Er leven hier veel verschillende vogelsoorten en vanaf 2014 is de otter hier gesignaleerd.

Peizermade
Peizermade is ontstaan op een smalle zandrug midden in de drassige landerijen tussen Peize en Groningen. Pas rond 1885 kwam dit gebied niet meer regelmatig blank te staan in het natte winterseizoen.

Vanuit Peizermade loopt een oude verbinding naar Groningen. Eerst volgt u een dubbel fietspad, vervolgens een zandlaan die u rechtstreeks het Groninger Stadspark binnen loodst. Deze route bestaat al sinds de opening van het park. Onderweg loopt u door een gebied met diverse kleine huisjes en tuinen, een volkstuincomplex dat al dateert uit 1918. Eerst verhuurde de gemeente de volkstuinen maar tegenwoordig is het beheer in handen van een vereniging.

Het Stadspark
Het Stadspark in Groningen werd in het begin van de twintigste eeuw aangelegd. De aanleg van het park duurde 13 jaar en werd afgesloten met de opening van het Stadsparkpaviljoen in 1926. Initiatiefnemer voor het park was de rijke industrieel J.E. Scholten.
In het park ligt o.a. de drafbaan en een arboretum. Het park is tegenwoordig een gemeentelijk monument en de plaats voor grote popconcerten (The Rolling Stones en Tina Turner) en het jaarlijkse bevrijdingsfestival.

Groningen: Stationsgebouw, Groninger Museum en Peerd van Ome Loeks
Wie dwars door het Stadspark loopt, is al dichtbij bij het station van Groningen. Het stationsgebouw zelf werd recent gerestaureerd. Het is een monumentaal pand (1895), dat de renaissance stijl combineert met de gotische bouwstijl. Tegenover het station ligt een even imposant gebouw, al is dat iets nieuwer. In het water van het Verbindingskanaal ligt het nieuwe Groninger museum (1994). Het lijkt in niets op het klassieke station en is juist een hypermodern gebouw. Tussen het museum en het station staat het bekende beeld Het peerd van Ome Loeks.

Wie genoeg heeft gewandeld, kan hier de bus of trein naar huis nemen. Voor de liefhebber is er in Groningen nog genoeg te zien en te beleven. Zie hiervoor ook onze Stadswandeling Groningen.

 

Standbeeld Peerd van Ome Loeks voor station Groningen

 

Wandelroute
Stiltewandeling Westervelde (5,3km)

 

Korte beschrijving:
Deze lijnwandeling van circa 16 kilometer brengt u van Groningen naar Roden. Vanaf het groninger Station gaat u door het Stadspark en langs diverse volkstuincomplexen richting Peizermade. Van hier voert de route door natuurgebied De Onlanden en gaat u door Roderwolde met de molen Woldzigt. U komt langs (of door) het kleine natuurgebied de Kleibosch (Aardkundig Monument) en gaat daarna richting het centrum van Roden. Natuur en cultuur in de provincies Drenthe en Groningen gecombineerd.

Download PDF en GPX

1) Roden-Groningen

2) Groningen-Roden

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt: 53.21132, 6.56407 / N53° 12.679′ E6° 33.844′
  • Adres startpunt: Stationsplein 4, 9726 AE Groningen (voor het Centraal Station Groningen, bij het beeld van het Peerd van Ome Loeks).
  • Afstand: 16 kilometer
  • Tijd: 3-4 uur
  • Rolstoelen, kinderwagens: grotendeels goed begaanbaar (van Stadspark richting Peizermade is het pad wat smal, ca. 1 kilometer; verder een aantal zandpaden onderweg)
  • Honden: deels los/ deels aangelijnd toegestaan
  • Autovrij: ca. 40-50%