Met een rugzak door Europa reizen? Natuurlijk is “rugzaktoerisme” ook een goede optie voor een rondreis door Europa. Dit betekent dat je te voet geniet van de mooiste wandelroutes in Europa en het doet zonder bijna alle gemakken zoals auto’s of wellness. Dit is ook makkelijk voor het vakantiebudget, dat nodig is voor zo’n Europese wandelreis.

Tegenwoordig hoef je niet meer de jackpot te winnen in een online casino777 om je een wandelreis in Europa te kunnen veroorloven. Je kunt beter vroeg beginnen met sparen voor de grote rondreis door Europa. In ons volgende artikel lopen we interactief de mooiste wandelroutes in Europa en geven we inspiratie voor een geweldige wandelreis door Europa.

Langeafstandswandelroute langs Corsica (Frankrijk)

Als je op wandelvakantie wilt in Frankrijk, kun je bijvoorbeeld beginnen in Calenzana. De bestemming is dan Colca. Langs de wandelroute moeten 15 etappes in ongeveer 15 dagen worden afgelegd. Op een lengte van 168 km kun je je vergapen aan het prachtige Franse landschap en je eigen conditie trainen. Het ideale seizoen voor deze wandelroute is van half juni tot ongeveer eind oktober.

De hele etappes zijn gemarkeerd met rode en witte markeringen op rotsen en bomen. Qua moeilijkheidsgraad moet gezegd worden dat deze wandelroute een van de moeilijkste wandelroutes in Europa is. Deze route is niet geschikt voor kinderen, ouderen met een gemiddelde fysieke conditie en beginners. Dit komt door de zeer bergachtige natuur en een bergformatie van bijna 2400 meter hoogte. Maar omdat er langs de 15 etappes talrijke schuilhutten zijn, is het niet nodig om veel proviand mee te nemen. Wild kamperen is hier echter verboden. Accommodatie wordt geboden door de zogenaamde “refuges”.

Dolomieten hoogteparcours 1 in de Dolomieten van Zuid-Tirol (Italië)

Vanuit Frankrijk brengt de transfer je rechtstreeks naar Zuid-Tirol om de bergen van de Dolomieten te beklimmen. De route begint bij de Pragser Wildsee in Rio di Pusteria (Pustertal) met Belluno als bestemming. De route biedt ongeveer 10 etappes die gemiddeld in 11 dagen kunnen worden afgelegd. De lengte van de route is 150 km, waardoor het een lange wandelroute is. Als je deze prachtige middelzware wandelroute wilt doen, moet je tussen half juni en half september bij het meer van Braies aankomen, waar je gemakkelijk kunt beginnen.

Er zijn wel 10 verschillende hoogtewandelingen in de Dolomieten, maar de Dolomieten hoogtewandeling 1 is de opmerkelijkste. Alleen al vanwege het startpunt: het wereldberoemde en zeer gewaardeerde Braies-meer. Je kunt er ook heerlijk verfrissend zwemmen. Wild kamperen is ook verboden langs de wandelroute. Talrijke hutten bieden een knusse en gezellige slaapplaats. Wandelaars moeten zelf voor eten en drinken zorgen. Drinkwater moet je voldoende meenemen, want er zijn maar een paar campings met drinkwatervoorzieningen.

Pembrokeshire kustpad in Wales (Groot-Brittannië)

Als de reis van Italië naar Engeland voert, is het mogelijk om in Amroth te beginnen en naar St.-Dogmaels te gaan. De grote wandelroute biedt ongeveer 15 etappes. Voor alle etappes wordt een gemiddelde van 15 dagen gerekend, omdat de route 300 km lang is. De ideale tijd om je te bewijzen op de lange wandelroute is tussen juni en september. De markeringen in Engeland zijn iets anders. Een rechtopstaande witte eikel op een bruine achtergrond markeert elk pad.

De route is over het algemeen gemakkelijk, maar vereist wel conditie. Deze majestueuze route is voor echte natuur- en wildliefhebbers. De wereldberoemde wandelroute in het zuidwesten van Wales is de thuisbasis van het Pembrokeshire Coast Path, dat direct aan de schilderachtige kust van Groot-Brittannië ligt. Met meer dan 58 stranden, zo’n 14 havens en ontelbare klifformaties kunnen wandelaars aan de waterkant genieten van de natuur op zijn best. Wie goed oplet kan dolfijnen of walvissen spotten.

De Franse Jakobsroute in Spanje (Frankrijk)

De start is in Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk. De bestemming is Santiago de Compostela in Spanje. Je zou dus kunnen zeggen dat de route door twee landen loopt. De hele route bestaat uit 32 etappes, die een hele maand in beslag nemen. De lengte is 800 km.

De beste tijd om deze zeer lange route te lopen is tussen begin juni en eind september. Kijk uit naar gele pijlen en gele schelpen op een blauwe achtergrond. Het pad is gemakkelijk tot matig moeilijk, dus het is ook ideaal voor onervaren wandelaars. De Franse Camino de Santiago in Spanje is niet alleen een panoramische wandelroute, maar ook een wereldberoemde pelgrimsroute in Europa. De Camino de Santiago is onderverdeeld in veel verschillende tochten en routes, zoals de Camino Portugués, die begint in Portugal.

Om in een pelgrimsherberg te overnachten heb je een pelgrimsidentiteitskaart nodig. Zonder pelgrimspas kun je geen bed krijgen in een pelgrimsherberg. Eten en drinken is goed geregeld, want veel restaurants langs de pelgrimsroute bieden pelgrimsmenu’s tegen een lage prijs.

Zagoria Trek Griekenland in Vikos Aoos Nationaal Park (Griekenland)

In het noorden van Griekenland ligt een echte insidertip onder de wandelroutes. De Zagoria Trek Griekenland in het Vikos Aoos Nationaal Park. De start is in Klidhonia en de finish is een rondwandeling die eindigt bij het startpunt. Er zijn in totaal 7 etappes, die in 7 dagen van 62 km kunnen worden afgelegd. Deze route is een echte parel van het Nationaal Park.

Vergeleken met de meeste mediterrane gebieden is het klimaat hier overwegend vochtig. Dit is ook te merken aan de weelderig groene flora en fauna. Het schilderachtige landschap biedt wandelaars alles wat hun hart begeert. Intacte berglandschappen en rotsformaties springen in het oog op hoogtes tot 2500 meter. Het idyllische plaatje wordt gecompleteerd door koele bergmeren en eenzame dorpjes. Hier krijg je het gevoel dat de tijd meer dan 100 jaar geleden heeft stilgestaan. Deze wandelroute ligt erg afgelegen van de toeristische paden. Langs de route vind je eeuwenoude kloosters, fantastische boogbruggen en het gevoel dat je naar binnen kunt keren en in volledige harmonie met de natuur bent.

Op deze wandelroute is het niet toegestaan om in de open lucht te overnachten, zoals in de meeste andere regio’s van Europa. Daarom is het toegestaan om een werptent of iets dergelijks mee te nemen. Als je toch de voorkeur geeft aan een comfortabel bed, vind je er zeker een in de vele hotels, hostels of bed and breakfasts in de regio van de Zagoria dorpen.