Roden, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Dit dorp ligt in de kop van Drenthe, vlak op de grens met de provincie Groningen. Roden is een perfecte plaats om als uitvalsbasis te dienen voor schitterende wandelingen. Niet alleen in de zomermaanden is het erg aantrekkelijk om er te gaan wandelen, maar eigenlijk het hele jaar door. De vraag is alleen: met wie ga jij wandelen in Roden? Met je vrienden- of vriendinnengroep waarmee je zeer regelmatig wandeltochten onderneemt, als teambuildingsuitje met je bedrijf, trek je er alleen op uit of neem je jouw gezin op sleeptouw? Wie of wat het ook wordt, jullie houden er in ieder geval mooie herinneringen aan over!

Beleef de geschiedenis

Drenthe staat natuurlijk bekend om de hunebedden. Niet voor niets wordt het de oerprovincie van Nederland genoemd. Ook in de buurt van Roden, in Westervelde om precies te zijn, kun je zo’n hunebed bewonderen. Deze stamt nog uit de periode 3400 tot 3100 voor Christus: echt prehistorisch dus. Net buiten Westervelde vind je in het bos zo’n veertig grafheuvels, afkomstig uit de IJzertijd. Grafheuvels zijn ontstaan doordat doden werden verbrand en de as werd bedekt met heideplaggen. Het is erg interessant om tijdens een wandeling deze schatweg 2000 jaar oude grafheuvels te bekijken.

Een historisch bos

Tussen Roden en Nietap ligt een historisch bos in het Natuurschoon Nietap. Hier bevindt zich een zogenaamde pingoruïne. Even een korte uitleg wat dit is. In de IJstijd ontstond er een ijsheuvel (Pingo). Na deze periode smolt het onderliggende ijs en stortte de heuvel in. In de ingestorte heuvel verzamelde zich neerslag waardoor er een meer ontstond. De pingoruïne die in het natuurgebied Nietap ligt heet ‘het Vagevuur’. Aangrenzend aan Natuurschoon Nietap ligt de Maatlanden. Een niet zo bekend bos maar echt heerlijk om in rond te wandelen.

Verras je collega’s met een weekendje Roden

In de omgeving van Roden kun je ook een meerdaagse wandeltocht ondernemen, want er is zoveel moois te zien. Zijn je werknemers wel toe aan een paar dagen weg en wil je de onderlinge band verstevigen, boek dan een weekendje Roden. Wanneer deze gepland staat in een koudere periode houden ze zich tijdens het wandelen warm met bedrukte truien die jij geregeld hebt. Met z’n allen nog meer opvallen? Laat dan mutsen borduren. Een echte aanrader is om met de collega’s de tweedaagse landgoederenroute te wandelen. Je loopt dan 2x 20 kilometer en kunt overnachten in Roden of Leek. Onderweg is er tijd om even lekker met elkaar bij te kletsen en het over andere zaken te hebben dan alleen het werk. Natuurlijk valt er genoeg te genieten. Deze afwisselende tocht voert je langs het water, de hei en door het bos. Roden zelf is erg gezellig en sfeervol. Tijdens en na het wandelen vind je er voldoende aanbod qua eten en drinken. Met wie je ook gaat, wandelen in en rondom Roden is beslist de moeite waard.