Deze wandeling bij de Drentse Aa van 6,5 kilometer brengt u in een bijzonder fraai deel van één van Nederlands nieuwste Nationale Parken: het stroomdalgebied van het riviertje de Drentse Aa. Grote delen van dit riviertje zijn bewaard gebleven in de oorspronkelijke staat. U kunt de grote lussen zien waarmee de Aa door het natte stroomdalgebied slingert.

Natuurlijk beheer bij de Drentse Aa

Het gebied langs de Aa staat vol met hoge grassen en wilde bloemen. Het is deels toegankelijk en u kunt voor de brug naar Schipborg even van de route afgaan en langs de Aa lopen. Houd in natte periodes wel rekening met natte voeten want de grond is er erg drassig.

 

Landschap Drentse AaLandschap Drentse Aa

Afwisselende wandelroute

Deze route brengt u langs heide, over smalle kronkelpaden door een ruig stukje bos en brede boerenlanen omzoomd met houtwallen. Vanaf de bruggen die u oversteekt ziet u het heldere water van de Aa, die in de zomer meestal ondiepe is.

Verdwijnende paden
Maar vergis u niet. Vanaf het smalle 2e bruggetje kunt u aan de oever van het riviertje zien dat het water niet altijd liefelijk kabbelt. Bij hoog water heeft het water zoveel kracht dat de oever beschadigt raakt en de zandgrond wordt weggespoeld.

De paden in het kleine bosje veranderen dan ook regelmatig omdat er een stuk pad in de Aa verdwijnt. De kracht van het water vormt de lussen in de rivier en het landschap is dan ook nog steeds aan het veranderen, een proces dat al eeuwen gaande is.

Bij het startpunt van de route is voldoende horeca om voor of na de wandeling iets te drinken of te eten.

Wandelroute Drentse Aa rond Zeegse/ Schipborg (6,5 km)

 

Korte beschrijving:
Vanaf het startpunt is het een klein stukje lopen voordat u bij het stroomdalgebied van de Drentse Aa aankomt. Vandaar hebt u bijna voortdurend zicht op het mooie stroomdal en de Drentse Aa die door het gebied slingert.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt:  53.06944, 6.65000
  • Adres startpunt: De parkeerplaats bij of tegenover Fletcherhotel Schipborgerweg 8, 9483TL, Zeegse
  • Afstand: 6,5 kilometer
  • Tijd: ca. 1,5 uur
  • Rolstoelen, kinderwagens: niet goed begaanbaar
  • Honden: aangelijnd
  • Autovrij: 70%, een deel van de route gaat door Schipborg