mmDeze wandelroute voert u door bos met stuifduinen, door het open boerenland, door het brink- en esdorp Langelo en door een stuk gevarieerd bos met talloze kronkelende paden.

Korte historie
Het dorp Langelo is zowel een brink- als een esdorp. Veel dorpen in Drenthe kennen deze combinatie. Een brink was meestal een open stuk grasland (al dan niet met bomen) waar van oorsprong het vee gezamelijk werd kon grazen. De huizen in een dorp stonden meestal rondom de brink.

De es, oftewel het akkerland waar landbouw werd bedreven, bevond zich naast of rondom het dorp. Hier werd gemeenschappelijk de landerijen bewerkt.

Germanen
Deze manier van organisatie van landbouw en veeteelt valt al terug te voeren tot de Germaanse tijd. Voorheen rondtrekkende stammen gingen zich permanent vestigen en werkten als gemeenschap samen op de gronden die bij hun dorp hoorden.

Markegrens in de LangeloërduinenMarkegrens in de De Langeloërduinen

De Boermarke of Marke
Toen er steeds meer dorpjes ontstonden, begonnen de boeren in een dorp zich te organiseren om hun belangen en gronden veilig te stellen. Deze organisatievorm noemen we de Boermarke of kortweg Marke. Marke is het oude woord voor grens. De bij een dorp horende gronden werden op de grens afgezet met zogenaamde markestenen. Deze zijn op verschillende plekken in Drenthe nog terug te vinden.

De Marke is trouwens geen typisch Drents verschijnsel. Ook in bijvoorbeeld Groningen, Overijssel en Brabant kent men de Marke.

De Marke was tot aan de inlijving van het Nederlands grondgebied bij Frankrijk (door Napoleon), feitelijk het bestuursorgaan van het dorp. Na 1840 ging de macht over naar de gemeenten en de provincies en verloren de Marken hun macht.

Rond het dorp Langelo heeft de nog steeds bestaande Boermarke Langelo als herinnering aan de oude grenzen 5 markestenen geplaatst.

Tijdens het lopen van deze route zult u er minstens 2 vinden. Het zijn vaak grote keien, waar nu heel modern een plaatje op is geplaatst. Vroeger was dit uiteraard niet het geval, toen kenden de boeren de grenzen uit hun hoofd. 

Wandelroute Landelijk lopen in Langelo (9km)

 

Korte beschrijving:
De route begint door een stukje heuvelachtig bos en vervolgt door de velden waar rust en stilte overheersen. Op de helft komt u door het es- en brinkdorp Langelo. Aan het eind volgt weer een mooi stukje bos met kronkelende paden door naaldbos.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt:  53.07814, 6.44915
  • Adres startpunt: De parkeerplaats tegenover paviljoen/ camping de Norgerberg, Langeloërweg 63, 9331 VA, Norg
  • Afstand: 9 kilometer
  • Tijd: ca. 2 uur
  • Rolstoelen, kinderwagens: slecht begaanbaar
  • Honden: deels aangelijnd?
  • Autovrij: 90%