Deze korte wandeling van ongeveer 2,5 km voert door het Sterrebos, wat behoort tot het voormalige grondgebied van de havezate Mensinge.

Bos voor de jacht
In de 18e eeuw werden er veel van dit soort bossen aangelegd, voor het plezier van de vaak adelijke eigenaren van de grond. Een Sterrebos komt voort uit de Barokke landschapsarchitectuur en werd aangelegd voor de jacht. Alle paden komen namelijk samen middenin het bos, waar jagers het opgejaagde wild konden zien oversteken.

Over smalle bospaden en een stukje langs het Lieversche Diep

Het Sterrebos bij Mensinge is goed bewaard gebleven. Het bestaat voornamelijk uit loofwoud, met in het middendeel van het bos een stuk met naaldbomen. Het zal u opvallen dat er in het bos veel dood hout ligt. Dit is een bewuste keuze van Staatsbosbeheer, omdat dood hout weer voeding betekent voor verschillende planten, dieren, insecten en bijvoorbeeld paddenstoelen.

Kronkelend bospad in het SterrebosVuur maken met paddenstoelen
Zodra u met de route begint ziet u bij de vijvers aan weerszijden van het pad al dode bomen staan. U slaat af naar links en ziet nu een dode boom waaruit grote, klokvormige zwammen groeien. Dit is de Tonderzwam, ook wel Tondelzwam genoemd. Deze grote paddestoelen werden vroeger gebruikt om vuur te maken. Eenmaal gedroogd en behandeld met paardenurine of salpeterzuur, is de zwam uiterst brandbaar, zodat er met een kleine vonk snel vuur gemaakt kon worden. De stukken zwam werden bewaard in zogenaamde tondeldozen.

Bos begrensd door weiden en water
Het Sterrebos ligt aan 2 kanten ingeklemd door kleine weiden, omzoomd met houtwallen. Hier grazen vaak reeën. Ook de ooievaars van Mensinge zijn er regelmatig te vinden, op zoek naar voedsel. Aan de achterkant van het bos stroomt het Lieverse Diep. Als u even afwijkt van de route en op de brug gaat staan, hebt u links het gekanaliseerde deel van het water en rechts nog het oorspronkelijke deel van het Diep. Bij de stuw is een vistrap aangelegd, zodat vissen de stuw kunnen passeren.

De kracht van het water
Als u de route vervolgt, loopt u langs het Diep. Dit smalle pad is bij de bocht van het Lieversche Diep nog altijd aan het veranderen. Bij hoog water heeft het water zoveel kracht, dat er in die bocht nog steeds grond wordt weggespoeld. Het pad zoals het er nu ligt, is heel anders dan 5 jaar geleden.

Oever van het Lieversche DiepVeel vogels
Via het pad langs het Lieversche Diep komt u weer op een bospad uit, die u weer langs de rand van het bos voert. Uiteraard kunt u het midden van het bos (het middelpunt van de “ster”) even opzoeken. Het Sterrebos is dusdanig klein dat u niet kunt verdwalen. 
Het bos bruist van het vogelleven. Spechten, vinken, roodborstjes, koolmezen, boomklevers, diverse roofvogels en vlaamse gaaien, ze zitten er allemaal. Verder zijn er o.a. rode eekhoorns.

Ook op warme zomerdagen is het in het Sterrebos heerlijk koel. En deze korte wandeling kan uitstekend worden gecombineerd met luieren op één van de vele terrassen die het centrum van Roden rijk is.

En wie langer wil lopen, kiest de wandelroute Sterrebos-Mensingebos van 12 km.

Wandelroute
Stiltewandeling Westervelde (5,3km)

 

Korte beschrijving:
Een ommetje door een mooi dichtbegroeid bos. U loopt langs de randen van het bos en een stukje langs het Lieverse Diep.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt: 53.13162, 6.43842
  • Adres startpunt: Roden (adres)
  • Afstand: 2,5 kilometer
  • Tijd: ca. 45 minuten
  • Rolstoelen, kinderwagens: niet goed begaanbaar
  • Honden: los toegestaan
  • Autovrij: 100%