Deze wandelroute van 6 km voert u langs een minder bekende kant van Roden, door de Maatlanden en natuurschoon Nietap. De laatste jaren worden er steeds meer plekken aan de natuur terug gegeven, wat resulteert in meer gevarieerde vegetatie in plaats van groene weilanden.

Deze plekken bieden voedsel en schuilplekken voor oa. reeën, die hier veel voorkomen.

 

Toutenburgsingel

De Zulthe
U komt langs het huis de Zulthe. Nu een Bed & Breakfast, maar ooit het huis van de dichteres M. Vasalis (1909-1998). Naast het dichten werkte zij als psychiater, een ongewoon beroep voor een vrouw in haar tijd. 
De Zulthe is, naast de naam van een huis, ook de naam van de streek tussen Roden, Nietap en het Leekstermeer (dat daarom in het verleden ook Zulthermeer werd genoemd). Ooit was het ook de naam van een klein buurtschap, maar dat is opgegaan in het dorp Roden.

De naam De Zulthe verwijst naar de tijd waarin er nog geen dijken waren om het noorden van Nederland te beschermen tegen de getijden van de zee (‘zult’ of ‘zilt’ is ‘zout’).

Vagevuur
De route voert u langs het Vagevuur, een pingoruïne in het bos. Het ven is na de IJstijd ontstaan doordat het gewicht van een ijsheuvel (pingo) verdween doordat het ijs smolt. De ronde of ovale holte die werd gevormd door de druk van het ijs, vulde zich met water, de huidige pingoruïne. In de loop der eeuwen vormde zich veen in de pingoruïnes en dat is ook in het Vagevuur gebeurd. Het ven dankt zijn naam aan de verdedigingsschans die er ooit stond en dat Vagevuir heette.

Natuurschoon Nietap

Voormalig landgoed
De hele route voert u over de landerijen van het voormalige landgoed Terheijl. Het landhuis zelf is verdwenen en de bezittingen zijn opgesplitst omdat de laatste landeigenaar schulden had. Het landgoed behoorde eerst toe aan het klooster van Aduard. Later kwam het in het bezit van de familie van Ewsum, die het huis verhuurden en zelf op de borg Nienoord in het naburige Leek woonden. 
Zoals gezegd werd het landgoed in 1853 opgesplitst en verkocht. Het huis zelf werd afgebroken.

In de omgeving van de kleine boscamping treft u nog elementen aan van de tuin in Engelse landschapsstijl die bij het landhuis hoorde. Vijverpartijen, bruggetjes, enkele oude stenen bankjes en grote rhododenderons zijn kenmerkend voor een tuin in deze stijl. De duiventil is niet authentiek en om de één of andere reden ook niet aantrekkelijk voor duiven. Sinds de plaatsing in 1979 heeft er nog geen duif genesteld. Er schijnen wel uilen gebruik van te maken.

Natuurbehoud
Één van de natuurbeheerders in het gebied waarin u wandelt, is een particuliere partij: de Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving, kortweg ‘Natuurschoon Nietap’. Deze vereniging werd in 1922 opgericht omdat inwoners van Nietap bang waren dat de bossen gekapt zouden worden. Hun actie heeft succes gehad, want de bossen bestaan nog steeds en wandelaars en fietsers kunnen ervan genieten.
De andere beheerder is Staatsbosbeheer.

Wandelroute Maatlanden en Natuurschoon Nietap (6km)

 

Korte beschrijving:
Langs het voormalig woonhuis van Vasalis (tegenwoordig B&B De Zulthe) gaat de route over smalle bospaden en langs de graslanden en houtwallen van de Maatlanden. Via pingoruïne het Vagevuur gaat de route naar Natuurschoon Nietap, aangelegd in de Engelse landschapsstijl als deel van een landgoed behorende bij Huize Terheijl. Er is kans om de reeën te zien die in dit gebied leven.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt:  53.14114, 6.41358 (Roden) of 53.15574, 6.39533 (Nietap)
  • Adres startpunt: Startplek 1: aan de Woldzoom/ Achterste Kamp (9301 RA) in Roden. Parkeer aan de kant van de weg de Woldzoom.
    Startplek 2: de parkeerplaats tegenover Vagevuurselaan 9 (9312 VD) in Nietap.
  • Afstand: 6 kilometer (de route is gemakkelijk in te korten, zie routekaart)
  • Tijd: ca. 75 minuten
  • Rolstoelen, kinderwagens: slecht begaanbaar
  • Honden: aangelijnd.
  • Autovrij: 100%