Deze 7 km lange wandeling voert u door één van Frieslands grootste aaneengesloten bosgebieden. 2 natuurbeheerders beheren elk een ander deel van het gebied. De Slotplaats is eigendom van Natuurmonumenten en het Oude Bosch valt onder Staatsbosbeheer. Voor de wandelaar gaan beide gebieden naadloos in elkaar over. Op zich niet verwonderlijk, omdat er ooit sprake was van één groot landgoed.
De route is een aantrekkelijke mix van statige beukenlanen, vergezichten over de landerijen en smalle, donkere bospaadjes. U passeert ook enkele vennen en een oefenschans. Er zijn niet veel rustplekken onderweg en de plekken die er zijn bevinden zich voornamelijk aan het begin en het einde van de route.
Het Blauwhuis
Op de plaats van het huidige theehuis stond vroeger het in 1668 gebouwde Blauwhuis, het slot van de familie Aylva. Het Blauwhuis maakte in 1838 plaats voor het huidige gebouw, dat vroeger een slotboerderij was. De boomgaard rond de Slotplaats is gereconstrueerd en opnieuw aangeplant met zoveel mogelijk authentieke fruitbomen. In het bos van de Slotplaats is duidelijk te zien dat een deel van het bos bedoeld was als productiebos.
Terug naar de oorsprong
Natuurmonumenten is al vanaf 2003 gefaseerd bezig om het bos weer een oorspronkelijker karakter te geven. Hiervoor worden o.a. delen naaldbos gekapt, delen bos verlaagd en/of de waterstand verhoogd.
De Slotplaats is een van oorsprong nat gebied en toen werd begonnen met de aanleg van het productiebos, deed men dit met uitheemse boomsoorten die op een kunstmatige verhoging werden aangeplant. Zonder deze hoge ligging konden deze boomsoorten niet overleven. De verhogingen worden ook wel rabatten genoemd.
Slordig bos
Zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer kiezen ervoor om de bossen wat ruig te laten. Dode bomen worden niet opgeruimd, maar vormen weer voedsel voor insecten, paddenstoelen en diverse schimmelsoorten. Zowel de Slotplaats als het Oude Bosch zijn in het najaar bijzonder rijk aan paddenstoelen.
Vingeroefening?
Al vroeg in de wandeling passeert u een kleine schans. Kijk gerust even vanaf de aangebrachte verhoging op de schans neer. Vanaf de verhoging ziet u de structuur van de schans, met de opvallende stervorm, beter.
Deskundigen vermoeden dat de schans nooit een echt verdedigingswerk is geweest, maar dat het slechts om een vingeroefening gaat. Wie een echte schans wil zien, kan terecht in Een-West, waar aan de Schansweg de Zwartendijksterschans staat, een echte schans, die wel is gebruikt om de verbindingsweg tussen Friesland en Groningen te controleren. Destijds was het de enige begaanbare zandweg door het Drentse veengebied.
Statige beukenlanen
De Slotplaats en het Oude Bosch zijn ruim bedeeld met statige beukenlanen en enkele bijzonder oude bomen, die zeker 250 jaar oud zijn. Ze bieden een prima leefplek voor onder meer dwergvleermuizen, boommarters, buizerds en haviken en de middelgrote bonte specht. Daarnaast bieden de bossen voedsel en onderdak voor vossen, eekhoorns en vele reeën.
Later in de route loopt u via een fietspad en langs dit fietspad zagen wij zowel oude als verse reeënlegers (zie afbeelding links), de plekken waar de reeën slapen. Het zijn veelal ronde, kaalgeschraapte stukken grond en ze hebben vaak een stammetje of iets van begroeiing als “rugdekking”. Sommige van de stammetjes worden ook door de reebokken gebruikt om hun aanwezigheid duidelijk te maken. Op een hoogte van ongeveer 40 cm schuren ze de bast van het stammetje met hun horens. En in de horens zitten hun geurklieren. Let maar eens op deze sporen van reeën als u deze route loopt.
Het Koningsdiep
Vanaf het al eerder genoemde fietspad krijgt u aan uw linkerhand zicht op het oude stroomdallandschap van het Koningsdiep. Helaas is het diep ook niet aan de schaalvergroting van de landbouw ontkomen. Omdat water efficiënt moest worden afgevoerd, zijn de kronkels uit het oude riviertje gehaald en is de loop recht getrokken. Het heeft de natuur geen goed gedaan, maar u heeft vanaf de bosrand wel een mooi uitzicht over de weidse velden.
Aan het eind van de wandeling is er gelegenheid om iets te nuttigen, hetzij bij het theehuis of bij de horeca in het dorp Bakkeveen.
Boswandeling Slotplaats en Oude Bosch, Bakkeveen (7km)
Korte beschrijving:
Wandelroute door het bosrijke gebied van landgoederen de Slotplaats en Oude Bosch met smalle bospaden en statige lanen, een “oefenschans”, natuurvijvers en vele reeënlegers, bewijs van de aanwezigheid van reeën.
Route-informatie:
- GPS-coördinaten startpunt: 53.08368, 6.25131
- Adres startpunt: Theehuis de Slotplaats, Foarwurker Wei 3, 9243JZ, Bakkeveen
- Afstand: 7 kilometer
- Tijd: ca. 1,5 uur
- Rolstoelen, kinderwagens: niet begaanbaar
- Honden: deels aangelijnd, losloopgebied staat aangegeven
- Autovrij: 100%