‘Over mindful lopen’

Vanmorgen heb ik de “Stiltewandeling Westervelde” gelopen. Deze wandeling heb ik in stilte en mindful/aandachtig gelopen. Mindfulness is opmerken wat zich van moment tot moment aan je voordoet. Dit kunnen bijvoorbeeld gedachten, geluiden, lichamelijke gewaarwordingen of emoties zijn. Maar wanneer is een wandeling een stiltewandeling?
De wind waait gewoon door de bomen, houdt er geen rekening mee dat ik een stiltewandeling aan het maken ben
De vogels zingen gewoon hun lied, zij houden er geen rekening mee dat ik een stiltewandeling aan het maken ben.

De helikopter die laag overvliegt houdt er geen rekening mee dat ik een stiltewandeling aan het maken ben.
En zo heb ik heel veel geluiden opgemerkt, het soppen van mijn schoenen door de modder, het ademen, het schuren van mijn jas. Wanneer je opmerkzaam bent kan je heel veel horen.
En soms werd mijn aandacht naar iets anders getrokken, koeien die bij elkaar worden gedreven door de boer, natte voeten, de warmte op mijn jas, de zon over het landschap, de spinnenwebben in mijn gezicht.

stiltewandeling

En toen kwam de stilte, en liep ik door het natuurgebied van het beekdal De Slokkert. Er was geen wind te horen, geen vogels, het pad was droog…
Dat wat er op dat moment was, was de stilte……én mijn gedachten. Dus ook hier in de stilte van het prachtige natuurgebied was het niet stil, en was dat erg? Nee helemaal niet. Want met mindful aanwezig zijn gaat het niet zozeer om de stilte maar of je waar kunt nemen wat er is. En natuurlijk is het rustiger wandelen in een mooi en stil natuurgebied, dan in de Markthallen in Rotterdam op een koopzondag. Maar er is nog steeds van alles op te merken, maar juist door ze op te merken, en zonder oordeel of er iets aan te willen veranderen waar te nemen zal je merken dat het veel minder belastend en meer ontspannen is, daar waar je bent.
De stiltewandeling Westervelde is uitermate geschikte om mindful te wandelen, geniet van de stilte!
Deze wandeling is te vinden op deze link Stiltewandeling Westervelde

Maria Douwes-Hulzebos
Mindfulness en Compassie trainer / coach
Organiseert Mindfulness en Compassie trainingen, workshops en meditatieochtenden.
Kijk voor meer informatie op www.cadransolaire.nl of bel 06-20147136.