Deze korte stadswandeling voert u langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Assen.

Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe en geniet landelijke bekendheid doordat de TT, een bekende motorrace, hier jaarlijks wordt gereden. De race en het bijbehorende festival trekken grote groepen (internationale) motorliefhebbers.

Een stukje geschiedenis
In het jaar 1258 werd het klooster Mariënkamp verplaatst van Coevorden (in zuid-oost Drenthe) naar waar nu het centrum van Assen ligt. Destijds werd het klooster omgeven door singels (grachten). Deze zijn nu gedempt, maar sommige straatnamen herinneren nog aan hun bestaan (Oostersingel, Gedempte singel, Zuidersingel). Het klooster werd in 1602 opgeheven, maar de Kloostergang, Kloosterkerk en  Kloosterstraat herinneren aan haar bestaan.

Kloosterstraat Assen

Later in de 17e eeuw ontstond er tussen de singels een echte nederzetting. Deze was nog klein en besloeg ruwweg een circel van ongeveer 300 meter doorsnede.

Laat in de 18e eeuw kwam Assen tot bloei. Het werd een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de rijke inwoners van de provincie. Zij bouwden sommige van de imposante huizen die u op deze route zult tegenkomen. Een voorbeeld hiervan is huize Overcingel.

Woonplaats van Lodewijk Napoleon
Lodewijk Napoleon, de broer van keizer Napoleon en zijn onderkoning in Nederland, koos Assen als zomerresidentie en dit had gevolgen voor het kleine plaatsje Assen. Ze kreeg stadsrechten in 1809. Assen is hiermee één van de jongste steden van Nederland. In 1814 werd Assen de hoofdstad van de provincie Drenthe.

Drents Museum
Het Assen van vandaag is een rustige, groene plaats met een aantal bezienswaardigheden. Ze is, naast de TT, bekend om het Drents Museum dat aardig aan de weg timmert met spraakmakende exposities, zoals recent beelden van het beroemde Chinese Terracotta Leger. Het museum is recent verbouwd en heeft een hele nieuwe, verzonken vleugel gekregen. Op het dak van de nieuwe vleugel is een parkje aangelegd.

Wanneer u het stuk door het Asser bos overslaat wordt de wandeling afgekort tot ongeveer 2,5 kilometer.

Wandelroute
Standswandeling Assen (5,5km)

Korte beschrijving:
Deze stadswandeling leidt u langs de mooiste plekken en gebouwen in de groene en kleinschalige stad Assen. De wandeling is af te korten door het stuk door het Asser Bos over te slaan.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt: 52.99203, 6.57037
  • Adres startpunt: Voor het NS Station (Stationsplein 4, 9401 LB Assen)
  • Afstand: 5,5 kilometer (af te korten tot ca. 2,5km)
  • Tijd: ca. 1-1,5 uur
  • Rolstoelen, kinderwagens: goed begaanbaar. Het bosdeel is misschien iets lastiger.
  • Honden: een deel van het bos is als uitrenplek aangegeven, voor de rest aangelijnd.
  • Autovrij: alleen het bosgedeelte