Deze korte wandeling voert u langs het landgoed Vennebroek, één van de fraaie landhuizen die deze regio rijk is. Vervolgens loopt u door het Friescheveen, een landschap dat feitelijk geheel gevormd is door mensenwerk.

Landgoed Vennebroek
Het Landgoed Vennebroek omvat graslanden, eiken- en beukenlaan en een kleine tuin met vijver in Engelse landschapsstijl. Het huidige huis wordt nog steeds bewoond (in privé bezit).

Het huis is nog niet zo oud en dateert uit 1848. Op dezelfde plek heeft echter ooit een veel oudere havezate gestaan (gebouwd in 1689), een huis van de Drentse adel.

Friescheveen in de lente

Friescheveen
Het Friescheveen ligt achter het landgoed en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het gebied is een afgegraven laagveengebied met een meer, oude petgaten, moerasbos, riet en open water. Dit landschap ontstond begin 19e eeuw door de afgraving van het veen. Het afgegraven veen werd gedroogd en per boot naar Groningen vervoerd. Op de plek van het veen ligt nu het meertje, waar een rijk vogelleven is ontstaan. Deze kunt u onzichtbaar bekijken in de vogelkijkhut, die u vrij vroeg in de route tegenkomt.

Verdronken land
Als u na de vogelkijkhut verder loopt, hebt u links het meer en rechts een stuk verdronken land met veel riet. In 1994 is Natuurmonumenten gestopt met het droogmalen van dit gebied, waardoor er een stuk “verdronken land” is ontstaan. De overblijfselen van het voormalige populierenbos steken nog spookachtig boven het moerassige land uit. Het voormalige weiland is nu een prachtig leefgebied voor diverse vogels en kikkers.

BlikwalBlikwal
Als u het kronkelende pad tussen meer en moeras vervolgt, komt u uiteindelijk op een smalle dijk uit. Van hieruit hebt u ruim zicht op de aangrenzende, veel lager gelegen polder en het verdronken land. De dijk is al oud. Vlak na 1900 werd de dijk verstevigd met huisvuil uit de stad Groningen. Nog lange tijd zijn er oude potten en pannen zichtbaar geweest, wat deze dijk in de volksmond de naam Blikwal opleverde.

Inmiddels is het oude blik niet echt meer zichtbaar, maar de zaden die met het huisvuil uit de stadstuinen kwamen, hebben wel sporen nagelaten. Zo groeien er langs de dijk ondermeer frambozen en appelbomen. Via de dijk bereikt u het landgoed Vennebroek, met zijn imposante bomenlanen, weer.

Wandelroute
Natuurgebied Friescheveen (4km)

 

Korte beschrijving:
Met deze route gaat u langs landgoed Vennebroek naar het natuurgebied Friescheveen. Een gebied dat erg waterrijk is waardoor het erg rijk is aan vogels, kikkers, vlinders en andere dieren. Ook zult u door de natheid van het gebied veel “verdronken” bomen zien, bomen waarvan alleen de kale stam nog boven het landschap uitsteekt.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt: 53.15229, 6.56555
  • Adres startpunt: De parkeerplek nabij Hoofdweg 266, 9765 CM, Paterswolde. Op de aftakking van de doorgaande weg is parkeerruimte.
  • Afstand: 4 kilometer
  • Tijd: ca. 1 uur
  • Rolstoelen, kinderwagens: slechts voor een klein deel begaanbaar (tot de vogelkijkhut, dat is op ongeveer 1/3 van de route)
  • Honden: aangelijnd
  • Autovrij: 100%