Deze afwisselende wandeling biedt u veel. U loopt door drassige veengebied, het open polderlandschap, langs de restanten van een oude havezate en door de bossen van verschillende landgoederen. De huizen zijn niet te bezichtigen, maar u kunt wel van de mooie tuinen, vaak in Engelse landschapsstijl, genieten.

Mooie natuur en meerdere landgoederen dicht bij elkaar in Eelde-Paterswolde

Landgoed Vennebroek bij Eelde-PaterwoldeLandgoed Vennebroek
Het Landgoed Vennebroek omvat graslanden, eiken- en beukenlaan en een kleine tuin met vijver in Engelse landschapsstijl. Het huidige huis is bewoond en is nog niet zo oud (1848). Op dezelfde plek heeft echter ooit een veel oudere havezate gestaan (1689), een huis van de Drentse adel.

Friescheveen
Het Friescheveen (ook wel Friese Veen of Friesche Veen) ligt achter het landgoed Vennebroek en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het gebied is een laagveengebied met moerasbos, riet en open water, dat begin 19e eeuw is ontstaan door de afgraving van het veen. Het is een bijzonder vogelrijk gebied en ook het aansluitende polderlandschap is het leef- en broedgebied van veel vogels. Langs de route staat een vogelkijkhut, van waaruit u de vogels onbespied kunt bekijken.

Zonnestralen op het pad in natuurgebied FriescheveenPoldermolen
Na het drassige veengebied loopt u via landgoed De Duinen het polderlandschap in, richting een molen. Dit is de Witte molen, een in 1892 gebouwde poldermolen die werd gebruikt om de polder droog te malen. De molen is nu eigendom van het waterschap Hunze en Aa’s.

Restanten havezate
Vanuit de polder loopt u terug naar het bosgebied van de landgoederen. Onderweg komt u langs de overblijfselen van een oude havezate. De plek waar deze heeft gestaan is nog voornamelijk herkenbaar aan de gracht en de bomen. Het informatiebord vertelt u meer over de havezate. Hierna loopt u het landgoed Oosterbroek op. Het huis is, net als Vennebroek, vrij nieuw. Het landgoed zelf is vrij oud en ook hier heeft een oude havezate gestaan, echter niet op de plek van het huidige landhuis. Het landgoed werd verfraaid met lanen met zichtlijnen, een sterrenbos en een beukenbos. Via landgoed Oosterbroek loopt u het terrein van landgoed Vosbergen op.

Landgoed Vosbergen
Dit landgoed is ook grotendeels in Engelse landschapsstijl aangelegd. U kunt dus vijvers, slingerende paden en veel groen verwachten. Dit landgoed werd vanaf 1890 aangelegd door het echtpaar Kraus-Groeneveld. Hun graf ligt aan de wandelroute, bij het Pinetum. In het landhuis is nu een museum voor oude muziekinstumenten gevestigd.

Landgoed De Duinen
De landgoederen lopen in elkaar over en vormen de landgoederengordel Eelde. U loopt landgoed De Duinen weer op. Dit landgoed glooit nogal, doordat er hier in de IJstijd plaatselijk veel dekzand werd afgezet. De natuurlijke duinen zijn nog wat opgehoogd met het zand dat vrijkwam toen de vijver werd aangelegd. Het gebied is ook in de zo populaire Engelse landschapsstijl aangelegd. Natuurmonumenten heeft dit landgoed in 1990 geërfd. Het landgoed heeft de beschermd erfgoedstatus en het landhuis is inmiddels privébezit en wordt bewoond.

Landgoed Lemferdinge
Lemferdinge was ooit de naam van een havezate die op deze plek stond. In 1447 werd de havezate al in documenten genoemd. Het huis waar u voorbij loopt is één van de twee schathuizen die bij de havezate stonden. In 1994 werd het schathuis een rijksmonument. Nu is het een trouwlocatie voor de gemeente Tynaarloo en de bovenverdieping van het huis is een expositieruimte.

Landgoed De Braak, doolhof en berceau

Landgoed De Braak

Na een klein stukje wandelen door het moderne Eelde duikt u aan de overkant van de hoofdweg weer de geschiedenis in. Landgoed De Braak is het laatste landgoed op deze wandeling. Ook hier treft u tuinen aan in de landschapsstijl, maar De Braak heeft landschappelijke nog iets extra’s te bieden. U komt ook door een zg berceau, een laan waar aan beide kanten bomen staan die in het midden van het pad samenkomen, zodat u in het goede jaargetijde in een tunnel van groen loopt. Berceaus zijn ontstaan omdat in vroegere tijden de adelijke dames wel een stukje wilden wandelen, maar daarbij absoluut niet bruin wilden worden. Gewone burgers werkten namelijk op het land en werden daardoor, hoe ordinair, bruin! Iets wat een dame van stand dus absoluut wilde voorkomen. De tijden zijn sindsdien wel veranderd.

Na het berceau vindt u het doolhof. Deze is in het laatste decennium vernieuwd omdat de oorspronkelijke beukenhagen beschadigd waren.

Bijzondere flora en fauna
De Braak heeft geen landhuis meer. Deze werd in 1889 afgebroken omdat het huis in slechte staat verkeerde. De natuur doet het beter op De Braak. In het voorjaar bloeien er op de schrale grond bijzondere stinsenplanten, er komen veel padden voor, de oude bomen herbergen een grote roekenkolonie en Natuurmonumenten heeft voor de vele vleermuizen die et voorkomen een overwinteringsplek gebouwd. Verder komen er ooievaars voor en grazen er oude koeienrassen als de Blaarkop en de Lakenvelder.

Wandelroute Landgoederen en natuur Eelde (13 km)

 

Korte beschrijving:
De route gaat via landgoed Vennebroek naar het prachtige natuurgebied Friescheveen. Na dit vogelrijke gebied komt u door bossen en velden waarbij u de landgoederen De Duinen, Vosbergen, Oosterbroek, Lemferdinge en De Braak aandoet. Een afwisselende route in prachtig gebied. Een echte aanrader.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt:  53.15219, 6.56575
  • Adres startpunt: De parkeerplek nabij Hoofdweg 266, 9765 CM, Paterswolde. Op de aftakking van de doorgaande weg is parkeerruimte.
  • Afstand: ca. 13 kilometer
  • Tijd: ca. 3-4 uur
  • Rolstoelen, kinderwagens: niet goed begaanbaar
  • Honden: deels aangelijnd
  • Autovrij: 90%