Vanuit het dorp Roderwolde loopt u richting het weidse landschap van natuurgebied de Onlanden. U komt o.a. langs het Leekstermeer en een aardkundig monument. De route loopt over landelijke weggetjes en de onverharde graspaden door de Onlanden. Er is een afkortingsmogelijkheid (in de route beschreven).

De Onlanden
Na de wateroverlast in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd er een plan ontwikkeld om waterbergingsgebieden te ontwikkelen. De Onlanden is zo’n waterbergingsgebied. Naast deze functie is het inmiddels een aantrekkelijk natuurgebied geworden waar het fijn wandelen en fietsen is.

Paden over dijken

Het gebied is erg vogelrijk en ook bijvoorbeeld de otter is hier inmiddels al een tijdje vaste bewoner. Het is hier weids en stil. Riet en water overheersen. In de zomer is er weinig schaduw, hou hier rekening mee!
Aan het eind is horeca: Café Het Rode Hert.

Aardkundig monument
Onderweg komt u langs het Oerwold-monument. Tienduizend jaar geleden kwam er een einde aan de laatste ijstijd. Op de plek waar nu de Hooiweg ligt ontstond een groot bos, het zogenaamde ‘oerwold’ van Roderwolde. Het oerbos verdween door het warmer wordende klimaat.

Tijdens graafwerkzaamheden in 2008 zijn de resten van het oerwold ontdekt. Deze resten noemen we stobben. Het bleken de oudste boomresten te zijn die ooit in Nederland zijn gevonden. Het hout is 9000 jaar oud. Om de plek van het oerbos te markeren is er een monument opgericht. Zeven zuilen, opgesteld in een waaiervorm, symboliseren de machtige bomen die hier ooit stonden.

Oerwold monumentOerwold monument

Molen Woldzigt
Na het monument loopt u verder door De Onlanden richting uw startpunt Roderwolde.
In het dorp springt direct de bijzondere olie- en korenmolen Woldzigt in het oog. De molen is nog werkzaam en huisvest het Nederlands graanmuseum. De openingstijden en een overzicht van activiteiten vindt u op www.woldzigt-roderwolde.nl

Wandelroute Rust en ruimte in de Onlanden bij Roderwolde (11km)

 

Korte beschrijving:
Vanuit Roderwolde gaat deze route eerst via een verharde weg door Sandebuur, waarna de route verder gaat over onverharde paden en graspaden over de dijken door de Onlanden. De woorden rust en ruimte omschrijven dit gebied goed. Genieten van de natuur en weidsheid in het jonge natuur- en waterbergingsgebied De Onlanden. Het laatste stuk is weer verhard. De route eindigt weer in Roderwolde waarbij u o.a. langs de kenmerkende Olie- en koren molen Woldzigt komt.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt: 53.16818, 6.46973 / N53° 10.091′ E6° 28.184′
  • Adres startpunt: de parkeerplaats bij café Het Rode Hert (Hoofdstraat 32, 9315 PB Roderwolde)
  • Afstand: 11 kilometer
  • Tijd: 2-2,5 uur
  • Rolstoelen, kinderwagens: grotendeels niet begaanbaar. Van 1 naar 9 en 8 is goed begaanbaar (route omgekeerd). Helaas kan er dan geen ronde gemaakt worden.
  • Honden: aangelijnd toegestaan
  • Autovrij: ca. 65%