Deze route loopt over het landgoed van de borg Nienoord. Rondom de borg bevinden zich bossen en een weids polderlandschap. Op het landgoed bevinden zich tevens het Nationaal Rijtuigenmuseum, een schelpengrot, een zwemparadijs, een midgetgolfbaan en de speeltuin familiepark Nienoord.

U loopt het landgoed op door de grote poort. In het oude stuk bos aan uw linkerhand bevindt zich een openlucht theater. In de hoge bomen eromheen nestelen ieder jaar veel kraaien en reigers. Vanaf deze laan hebt u al zicht op het pronkstuk van het landgoed, de borg Nienoord. Het huidige huis doet Italiaans aan, met zijn zachtgele kleur en ballustraden.

Borg Nienoord in Leek

‘t Huis de Nyenoort oftewel Nienoord
Qua uiterlijk wijkt de borg hiermee sterk af van de overige borgen in Groningen. Het landhuis in art nouveau stijl of neoklassieke stijl, is niet de oorspronkelijke borg. Oorspronkelijk waren de borgen in Groningen de versterkte stenen huizen van de adellijke families. Hun huizen hadden ook een militaire functie. De borgen werden vaak omringd door een gracht met ophaalbrug, wat een belegering moeilijker maakte en de verdediging van het huis vergemakkelijkte. De oorspronkelijke borg werd gebouwd in 1525 en werd in 1846 door brand verwoest. Alleen de poort herinnert nog aan de oude borg, die meermaals belegerd werd in de jaren van haar bestaan.
In het koetshuis van de borg bevindt zich het Nationaal Rijtuigenmuseum. Op het terrein is ook een schelpengrot te vinden.

Kerkje Midwolde en landschap Westerkwartier

Het kenmerkende kerkje van Midwolde
U loopt langs de borg en volgt de brede laan. Voorheen stonden hier statige oude bomen, maar deze zijn recent gekapt en er zijn jonge bomen geplant. U ziet in de verte het kerkje van Midwolde al liggen. De toren heeft een zogenaamd zadeldak. De kerk dateert uit de 12e eeuw en is gebouwd in Romaanse stijl, herkenbaar aan de ronde bogen boven de ramen. De kerk is nauw verbonden met de geschiedenis van de bewoners van de borg Nienoord. Binnenin de kerk bevindt zich het praalgraf van de familie van Ewsum, generaties lang eigenaar van Nienoord. De kerk heeft ook een bijzonder orgel, geschonken door zijn adellijke beschermheren. Eén van de gebrandschilderde ramen in de kerk is geplaatst ter nagedachtenis aan het noodlottige ongeluk van de laatste adellijke bewoners van de borg. De familie Van Panhuysen reed in 1907 met hun koets in het Hoendiep, waarbij alle inzittenden verdronken.

Weidse akkers en water
U loopt een stukje terug en hervat de route, tussen weidse graslanden. Uiteindelijk loopt u parallel aan het Leekster Hoofddiep. Dit diep is de vaarverbinding met het Leekstermeer. Vroeger liep het diep door het centrum van Leek door en vormde een verbindingen met de Jonkersvaart. Dit diep werd vroeger gegraven in opdracht van de jonker van Nienoord, om turf af te voeren en handel te drijven. Vandaar ook de naam Jonkersvaart. Zoals in veel dorpen is het kanaal in het centrum van Leek gedempt.

U loopt langs de haven van Leek en bent terug op het startpunt van de route.

Wandelroute
Een kort rondje bij Leek en Midwolde (5km)

Korte beschrijving:
Dit kleine rondje begint in het centrum van Leek bij de oprijlaan naar landgoed Nienoord, gaat langs het kenmerkende landgoed en dan verder naar de beroemde kerk van Midwolde. Daarna moet u een klein stukje terug en vervolgt de route langs het water terug naar het centrum van Leek.

Download PDF en GPX

 

 

Download het GPX-bestand via het icoon rechtsboven op de kaart of wandel via GPS via deze kaart.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt:  53.16383, 6.39414
  • Adres startpunt: De parkeerplaats aan de Bosweg, postcode 9351AA in Leek
  • Afstand: 5 kilometer
  • Tijd: ca. 45-75 minuten
  • Rolstoelen, kinderwagens: goed begaanbaar
  • Honden: aangelijnd?
  • Autovrij: 90%