Ben je zwanger, dan is het natuurlijk belangrijk om goed voor jezelf en ook je baby te zorgen. Dit doe je door gezond te eten, voldoende te rusten en ook te bewegen. Waar de één tot op het laatste in de sportschool te vinden is, kiest de ander ervoor rustig te gaan wandelen. Omdat het net even iets anders is met een flinke buik, dan wanneer je niet zwanger bent, hebben we een aantal tips voor je. Niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om te voorkomen dat je baby straks ergens last van heeft. Goed om te weten is wel dat het wandelen op zich absoluut geen kwaad kan en juist alleen maar ten goede komt aan de gezondheid van zowel moeder als kind.

Zorg voor een goede uitrusting

Als je even een blokje om gaat, dan is het alsnog belangrijk te zorgen voor de juiste kleding en paar goede schoenen. Helemaal wanneer je op het laatst loopt, sleep je gemiddeld toch zo even een kilo of 15 extra mee, om over het vocht dat je vaak vasthoudt nog maar te zwijgen. Goede schoenen zijn dus een absolute must, maar ook het dragen van een zwangerschaps bh om de borsten extra te kunnen ondersteunen tijdens het wandelen. Door de stuwing is het mogelijk dat ze extra gevoelig zijn, waardoor ze tijdens het wandelen pijn kunnen gaan doen.

Pas je tempo aan

Ben je normaal iemand die stevig doorloopt, dan is dat nu even niet handig om te doen. Je lichaam ondergaat namelijk de nodige veranderingen en het is dus van belang om naar je eigen lichaam en daarmee grenzen te luisteren. Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap wat langzamer gaat dan voorheen. Forceer jezelf niet om een bepaald tempo te blijven lopen, maar luister naar je lichaam en wandel in een tempo dat comfortabel aanvoelt. Het is namelijk vooral belangrijk dat je beweegt en het tempo van voor de zwangerschap, kun je gerust naderhand weer stap voor stap opbouwen. Je moet niet alleen wat extra kilo’s meeslepen, maar ook je energie delen met het wondertje wat in je buik zit.

Wandel samen met iemand

De kans dat er iets gebeurt is natuurlijk niet heel groot. Toch kan het zijn dat je tijdens het wandelen iets gebeurt, bijvoorbeeld doordat je HB te laat is in je bloed. Vooral tijdens de zwangerschap is de kans groter dat je dan flauwvalt, met alle gevolgen van dien. Het is dus niet alleen een stuk gezelliger om samen met iemand te wandelen, maar ook veiliger. Helemaal wanneer je tijdens de zwangerschap al te maken hebt gehad met de nodige kwaaltjes, is het verstandig dit wel te doen.

Ook na je zwangerschap

Zwanger zijn is een hele aanslag op het vrouwelijk lichaam. Niet zo gek dus dat je het gevoel hebt alsof je geen conditie meer hebt. Vaak is dit niet alleen een gevoel, maar is het ook daadwerkelijk zo. Je doet er dus goed aan om ook na je zwangerschap te blijven wandelen, zodat je je conditie weer kunt opbouwen. Het voordeel is, dat je natuurlijk ook gewoon met je baby kunt gaan wandelen. Stel dat je borstvoeding geeft, dan kun je zo even gaan zitten en je voedingsbh eenvoudig open klikken, zodat je je kindje kan voorzien van melk.