Deze wandelroute in twee delen is gemaakt op verzoek van de gemeenten Leek en Noordenveld. Beide buurgemeenten werken samen om toerisme en recreatie in de regio te versterken. Het project omvat meerdere wandelroutes, waarvan deze landgoederenroute er één is. De route verbindt twee nog bestaande landgoederen en het verdwenen landgoed Terheijl met elkaar.

De route kan zowel in twee delen als in 1 dag gelopen worden. Wie kiest voor twee dagen, kan overnachten in Leek of Roden en de wandeling combineren met een bezoek aan de havezate Mensinge en borg Nienoord.

Twee dagen, twee verschillende karakters
Deel 1 en 2 van de route zijn erg verschillend. De eerste etappe voert de wandelaar vanuit het centrum van Roden over het landgoed Mensinge, langs hei, door bos en over landelijke paden via het verdwenen landgoed Terheijl naar Leek, om te eindigen bij landgoed Nienoord.

Deel 2 van de route voert de wandelaar door het intieme coulissenlandschap van het Westerkwartier langs het water, de wijdsheid en de rust van waterberging- en natuurgebied De Onlanden. Via kleine buurtschappen loopt de route terug naar Roden.

De landgoederen uitgelicht

Mensinge
Havezate Mensinge is in 1381 gebouwd en was eerst onderdeel van de bezittingen van de Bisschop van Utrecht. Daarna kwam de havezate in particulier bezit.
Vandaag de dag is de nog authentiek ingerichte havezate een mooi museum, dat zich schilderachtig spiegelt in de gracht die het gebouw omringt. U kunt de havezate bezichtigen met een rondleiding.

Landgoed Mensinge RodenHavezate Mensinge, Roden

Terheijl
Van het landgoed Terheijl zijn alleen een deel van de gracht en de restanten van een Engelse landschapstuin over gebleven. Op de plaats waar nu huize Terheijl staat, stond tot 1853 de havezate Terheijl. Een deel van de gracht resteert. Het landgoed ging failliet, de havezate werd gesloopt en de grond werd in delen verkocht.

 

 

Landgoed Nienoord LeekLandgoed Nienoord, Leek
Nienoord
De borg Nienoord werd in 1508 gebouwd door een telg van de machtige adelijke familie van Ewsum. Het landgoed anno nu is bescheiden, maar in hun hoogtijdagen vergaarden de bewoners van Nienoord veel macht en strekte hun grondgebied zich uit tot Coevorden.
De borg Nienoord is nu een museum en kan met een rondleiding worden bekeken. Op het terrein is verder een schelpengrot en in het voormalige koetshuis is nu het Nationaal Rijtuigmuseum gevestigd.

Tweedaagse landgoederen wandelroute Roden-Leek-Roden (2x20km)

 

Korte beschrijving:
Deze route leidt u door een afwisselend landschap van bos, heide, water en uitgestrekte velden. U passeert diverse (pre)historische bezienswaardigheden en drie landgoederen: Mensinge, Terheijl en Nienoord. De route bestaat uit twee etappes. De eerste dag loopt u van Roden via Terheijl naar Leek en de tweede dag van Leek naar Roden. Wandelaars komen na de eerste dag dus niet terug op het beginpunt. Zij kunnen in Leek overnachten of met het openbaar vervoer terug gaan naar Roden (zie pagina 24). De geoefende wandelaar kan de route natuurlijk ook in één keer lopen.

Download PDF en GPX

 

 

Van deze route is op dit moment alleen de PDF routebeschrijving beschikbaar.

 

 

Route-informatie:

  • GPS-coördinaten startpunt: 53.13558, 6.43419
  • Adres startpunt: Brink, 9301JK, Roden
  • Afstand: 2×20=40 kilometer
  • Tijd: ca. 8-10 uur (in 1 of 2 dagen)
  • Rolstoelen, kinderwagens: deels goed begaanbaar
  • Honden: (deels los) toegestaan
  • Autovrij: naar schatting 70%
  • GPS-track: (nog) niet beschikbaar