Een flinke rondwandeling door veel van het moois dat de omgeving van Norg te bieden heeft. In 26 kilometer leidt de route u langs de mooie en interessante plekken en door mooie natuur. De route gaat rond Norg en komt door veel van de dorpjes die deel waren van de vroegere gemeente Norg. Genieten met een grote G met deze wandelroute Groot Norg.
Norg
Norg is al een oud dorp. Al in de vroege Middeleeuwen duikt de naam Norche/Nurch op in oude documenten. Zoals veel dorpen in Drenthe is Norg een esdorp/brinkdorp.
In dergelijke dorpen lag er aan de rand van het dorp een (of meerdere) brink(en). Hier werd het vee ’s avonds heen gedreven. Rond de brink werden bomen geplant, die later als bouwmateriaal konden worden gebruikt.
In dit type dorpen werd door de bewoners gezamenlijk gewerkt op de akkers op de es(sen) die buiten het dorp (en vaak wat hoger) lagen.
In veel dorpen kwamen de brink(en) na verloop van tijd meer in het dorp te liggen omdat er steeds meer huizen werden gebouwd.
Vijf brinken
Norg heeft nu nog altijd 5 brinken. De Margaretakerk, met zadeldak, stamt uit het midden van de 13e eeuw en ligt centraal in het dorp aan zo’n brink. Achter de kerk liggen een paar straatjes waaraan zich nog enkele hele oude boerderijen bevinden. U komt hier aan het eind van de route langs.
Zuidvelde
U loopt vanuit Norg over de voormalige es naar Zuidvelde. De route volgt deels het 700 jaar oude kerkepad dat Norg en Zuidvelde verbindt. Zuidvelde is ook een brinkdorp met monumentale boerderijen. De naam verwijst naar de ligging aan de es ten opzichte van Norg. Vlak na Zuidvelde liggen aan de route circa 40 grafheuvels uit de prehistorie (de IJzertijd).
U loopt door het bos richting Westervelde. Dit dorp lag ten westen van Norg aan de es en ontleent daaraan haar naam. Westervelde is nu een klein dorp maar rond 1800 was het dorp groter dan Norg en stond hier zelfs het gemeentehuis!
Natuurgebied/beekdal Slokkert
Bij Westervelde wandelt u het weidse natuurgebied bij het stroompje De Slokkert in. Het is hier meestal erg stil, op de natuurgeluiden na. Het gebied is een paradijs voor vogels en reeën en wordt begraasd door Galloway runderen.
Na de weidsheid van het beekdal loopt u via diverse zand- en bospaden richting het Schillenveen. Dit is een ven in een laagveengebied. Het ven dankt zijn naam aan de gewoonte om vroeger gehakt hout in het ven te leggen. Daardoor kon de boombast makkelijker van de boom geschild worden. Uit de boombast werd looizuur gehaald, wat oa. werd gebruikt voor het bewerken van huiden tot leer.
De bossen maken weer plaats voor vergezichten in het stroomdal van het Oostervoortsche diep. Wie nog verder wil kijken kan de uitkijktoren aan het diep beklimmen. Even verderop in de wandeling is er rustgelegenheid bij Theehuis De Bosrand.
Noordsche Veld
Door het bos komt u uit bij het Noordsche Veld, een archeologisch bijzonder rijk heidegebied. Aan uw linkerkant ziet u de ‘Negen bargen’, een groep van 9 grafheuvels. Voor 1940 lagen hier veel meer grafheuvels maar in de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers veel heuvels afgegraven.
Op het Noordsche Veld zijn ook restanten te zien van zogenaamde Celtic fields of raatakkers. Dit zijn lage gestapelde muurtjes waardoor akkertjes van elkaar werden gescheiden. Deze raatakkers dateren uit de Romeinse tijd. De heide wordt begraasd door een kudde geiten en een aantal Schotse Hooglanders.
Hitlerring
U loopt richting het Westerveen, waar de ‘Hitlerring’ omheen loopt. Het weggetje wordt in de volksmond zo genoemd omdat het veen een viertal uitgegraven armen heeft waarin je met wat fantasie een hakenkruis kunt ontdekken. Dit is echter onterecht, lees https://drenthe.75jaarvrijheid.nl/artikel/2430797/wat-is-de-hitlerring-bij-peest
Het werd uitgegraven als waterbekken in de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitse bezetters een vliegveld aanlegden bij Peest. De grond hier was echter veel te drassig dus is het vliegveld slechts een keer gebruikt.
Een paar kilometer verderop, richting Zuidvelde, legden de Duitsers een nepvliegveld aan. Hier plaatsten ze houten vliegtuigen. Dit vliegveld moest de aandacht afleiden van het “echte” vliegveld bij Peest. Het verhaal gaat dat de geallieerden al snel doorhadden dat het een nepvliegveld was en er voor de grap een houten nepbom op gooiden.
Aan de Hitlerring staat een oorlogsmonument.
Oud Norg
U keert terug op de es van Norg en loopt via Oud Norg het dorp weer binnen. Hier staan een aantal hele oude boerderijtjes. U komt terug op de brink, het startpunt van de route.
Wandelroute Groot Norg (26km)
Korte beschrijving:
Vanaf de Brink in het centrum van Norg gaat de route over de es naar Zuidvelde, langs de grafheuvels in het Tonckensbosch en naar Westervelde en de weidsheid van beekdal de Slokkert. Daarna via zandpaden en door een stukje van het mooie Norger bos en langs het Schillenveen. Hierna gaat de route naar het stroomdal van het Oostervoortsche Diep en een uitkijktoren, om te vervolgen richting het Noordsche Veld, een heideveld waar resten van prehistorische overblijfselen zichtbaar zijn zoals celtic fields en grafheuvels. Via de zogenaamde Hitlerring bij Peest gaat u terug naar Norg. Via Oud Norg met mooie oude boerderijtjes komt u terug bij de Brink met de Catharinakerk en terrasjes.
Route-informatie:
- GPS-coördinaten startpunt: 53.06623, 6.46068 / N53° 03.974′ E6° 27.641′
- Adres startpunt: Parkeerplaats bij de kerk aan de Brink 2, 9331 AA, Norg
- Afstand: 26 kilometer
- Tijd: 4-6 uur
- Rolstoelen, kinderwagens: deze route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
- Honden: deels aangelijnd toegestaan. Honden zijn op het Noordsche Veld NIET toegestaan. Daar is een omleiding mogelijk (zie routebeschrijving)
- Autovrij: ca. 95%
- Opmerking: in natte perioden kunnen sommige paden (zoals in het gebied van De Slokkert en het pad langs het Noordsche Veld) erg modderig zijn. In het voorjaar en zomer zal dat vast een stuk beter zijn.